Den perfekta nyansen av greige

Här är den! Den nya väggen i perfekt nyans av Greige är äntligen klar. Resultatet blev fantastiskt – en ljus och fräsch känsla utan att kännas platt och tråkig. Dessutom är det mycket mer praktiskt än den föregående kalkväggen. Jag har verkligen jämfört och valt mellan en miljon olika toner av Greige. Att hitta en varm men ändå neutral och kall nyans är en utmaning. Men till slut lyckades jag hitta en harmonisk färg som passar lika bra till trä, grått, betong och svart. Ramarna till tavlorna kommer från Ikea, och jag kommer snart att ge en grym rabatt på tavlorna, så håll utkik. Mattan är från Vlassic Collection, min favorit, och jag hittade den här.

Den nya nyansen upplevs olika i olika ljus. Ibland ser den mer grå ut, ibland mer beige och ibland bara Greige. Så vad har jag målat med nu då? Samt vad gjorde jag av kalkväggen?

När vi målade om kalkväggen i köket och det gamla vardagsrummet så bredspacklade vår målare väggen två gånger för att få bort strukturen och ta fram en helt slät vägg igen. Att måla över en kalkvägg betyder att strukturen kvarstår. Kalkväggen suger också otroligt mycket färg och behöver tre lager färg för att bli jämnt i färgen. För den här väggen valde jag att behålla kalkfärgen under. Jag egentligen ville ha en ny kalkvägg här, men eftersom det är vårt matrum, var problemet alla smutsiga barnfingrar på väggen, som gjort att den faktiskt fick ryka. Men jag ville ha kvar strukturen och målade med en helmatt väggfärg för att få in lite liv och känsla av just en kalkfärg. Men som sagt, det suger enorma mängder färg och är lite svår att måla. Så bara något att tänka på.

Jag valde till slut Nordsjös helmatta Ambiance Xtramatt i nyansen Misty Sarcelles eftersom den passade bra till trä, grått, betong och svart, samtidigt som den var varm, neutral och kall. Dessutom ville jag behålla strukturen från den tidigare kalkväggen, men måla över den med en helmatt väggfärg för att ge liv och känsla av kalkfärg.

Att välja färg kan vara en hel omöjlighet, särskilt om man vill hitta en nyans som passar till alla olika material och inredningsdetaljer i rummet. Provmåla är därför ett måste för att se hur färgen beter sig i olika ljusförhållanden och mot olika material. Det är också viktigt att jämföra olika nyanser mot olika material och färger i rummet för att se vilken som passar bäst till flest parametrar.

Att måla över en kalkvägg kan vara lite mer komplicerat eftersom kalkväggen suger in mycket färg och behöver flera lager för att bli jämn i färgen. Dessutom kan strukturen från kalkväggen bli kvar om man inte bredapackar över den flera gånger. Jag valde därför att behålla kalkfärgen under den nya väggen för att behålla strukturen, samtidigt som jag ville ha en mer praktisk lösning än den tidigare kalkväggen som var svår att hålla ren.

I slutändan blev jag väldigt nöjd med resultatet, och det känns bra att ha hittat en nyans som passar så bra till alla detaljer i rummet. Genom att välja rätt färg och ta hand om detaljerna kan man verkligen förvandla ett rum och skapa en harmonisk och trivsam miljö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *