Susan Törnqvist

6 Tips för att inreda fönster

Hej fina,

Oj oj oj vad jag kände att luften fullständigt gick ur mig hör i slutet på veckan. Coronaepidimi och noll tid för vlogg, foto eller blogg när barnen var hemma sin tredje vecka. Luften gick lite ur mig men så är jag inte den som bara vill acceptera det heller. Utan ta en paus och få lite perspektiv, ladda om och komma tillbaka. För faktum är att jag älskar mitt jobb! Så i veckan ska jag försöka spela in en inrednings video till Youtube. Ni har ju fått ställa massa frågor på instagram och jag tänkte att jag skulle ta upp några av dessa och visa i film mina svar & tips. Vad tror ni om det? Eller vad vill ni se på Youtube?

Idag kommer iaf inlägget som ni verkligen efterfrågat länge och av så många, nämligen fönsterbrädor. Hur tusan inreder man dom? Jag håller med fönster bräden är inte lätt att få till. Jag som alltid vill ha egna bilder och visa er här inne har tyvärr inga på fönsterbrädor för vi har knappt några hemma. Höga fönster som sitter två meter upp som jag valt att bara ska fungera som ljusinsläpp, samt ett fönster i tjejernasrum med fönsterbräda som är väldigt smal så inget direkt att inreda där. Resten av våra fönster går antingen ner till golvet eller saknar helt enkelt en fönsterbräda.

Så jag har fått plocka inspiration på hur jag menar på Pinterest. (Om ni känner till bildkälla, tveka inte att säga till)

Så vad ska man då tänka på när man inreder sina fönster?

Jag tycker personligen att man ska försöka tänka bort den klassiska tvåsamheten, likadana blommor, i likadana krukor på rad eller likadana lampor osv. Utan istället se fönsterna som en möjlighet till inrednings yta. En spegel ut mot ljuset som man vill rama in med fina saker som passar ens stil och personlighet. För fönstret är en utmärkt yta att inreda.

Kontraster

Precis som när det kommer till vanlig inredning i stort så gäller det att skapa kontraster för att få till känslan. Kontraster i material, höjd, färg osv. Det ger en balans och harmoni i inredningen.

Balans/Proportioner

För att få till ett fönster som inte känns plottrigt, rörigt eller i obalans så krävs det att man jobbar med proportionerna. Ju större fönster desto större föremål och i mindre fönster mindre saker. Kan låta onödigt att ens säga då det kanske är en självklarhet. Men utan att hitta en balans med rätt proportionerkommer det inte bli bra.

Placering

Precis som jag skrev i inledningen är fönster sällan snygga om man radar upp allt på rad, i samma höjd och i samma typ av material. Utan försök istället skapa små stilleben i fönstret. En grupp i ena hörnet är mycket snyggare. Så försök samla ihop det du vill ställa i fönster och kombinera i olika material & höjer.

Växter

Alla fönster mår bra av att få in lite liv i form av växter. Men det måste inte vara levande. Trenden med torkat håller i sig och är perfekt för dom där svåra fönstrens med element under. Dessutom så fint tycker jag, varför inte välja torkat som går i linje med färgskalan? Vill man ändå ha gröna växter så är ett tips att man ha i åtanke väderstreck fönster ligger i och välj växter ut efter det. Så håller dom bättre.

Belysning

Nej man kan sällan ha för mycket belysning & självklart är fönsterna inget undantag. Super fint med en bordslampa i ett fönster eller om fönsterbrädan är smal en fin hängande lampa. Blir superfint och ger en extra ljuskälla & mysbelysning speciellt på höst & vinterhalvåret.

Gardiner

Det är inte alltid man kan ha gardiner vid ett fönster men kan man så blir det ett otroligt fint lyft för alla fönster. Viktigtatt man inte hänger gardinerna i själva fönstret utan vid sidan om så man inte förstör ljusinsläppet. Gardinerna ger en mjukhet och otroligt fin ombonad känsla till rummet samtidigt som det ramar in fönstret.

Detaljer

Ja våga plocka in alla olika typer av inredningsdetaljer i era fönster, loppisfynd, favorit böcker och tidningar, arvegods och favorit ljusstaken. Ja se det som en display för dina favorit föremål, men glöm inte att tänka på balans, placering och harmoni det inte blir rörigt.

Här kommer en liten bild bonanza med massor av snygga stylingar på fönster som ni kan inspireras av. Där ni kan se mer av vad jag menar på bild.

Hoppas hoppas detta inlägg gett er lite tips och trix på vägen när ni ska inreda era fönster.

Kramar

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.