Susan Törnqvist

6 tips för att lyckas med ett stilleben

Hej fina,

Hoppas ni mår bra trotts den konstiga vardag vi har just nu! Jag har valt att inte prata så mycket om Corona då hela livet utanför den här bubblan handlar om det. Så nej jag är inte ignorant utan väljer bara att fortsätta här som vanligt. Hoppas det känns okej med er♥️ Så idag lyfter vi något annat än det här.

Något jag ofta får frågan om och genom mina inrednings konsultationer men också märker att ni tycker är svårt ibland är det här med stilleben. Stilleben är grupper av inrednings detaljer i hemmet som oftast står på en skänk, tv-bänk, ett skåp eller vardagsrumsbord. Dessa små detaljer kan tyckas obetydliga men faktum är att ett stilleben verkligen är det som är pricken över i:et i en inredning, det som knyter ihop säcken och skapar en helhet.

Dessa detaljer är även perfekt att använda för att knyta ihop den berömda säcken och skapa den avgörande röda tråden i våra hem.

Vi inredare älskar stileben och ofta är det även dessa vi ofta flyttar runt på, byter plats och förändrar när vi vill skapa en ny känsla i ett rum. Men det är inte helt enkelt, Eller hur?!

För oss inredare finns det några tips och trix att tänka på när man skapar dessa som kan vara till hjälp:) Så här kommer

1. Nivåskillnader – ja att jobba med detaljer i olika höjder är det som får ditt stilleben att få liv. Man ställer den högsta längst bak och den mindre snett framför. Man kan även enkelt fixa dessa nivåskillnader med en hög av böcker eller tidningar. På ett vardagsrums bord kan man enkelt leka med dessa skillnader lite hur som eftersom det inte finns en given fram eller baksida.

2. Vikten av grönt – detta är nog det jag tjatar mest om förutom belysning. Men att få in liv och grönska i form av en grön växt, snittblommor eller bara några kvistar av grönt eller min favorit torkade växter, det gör så otroligt mycket för helheten och känslan. Addera en fin växt i en härlig kruka, en kvist i en härlig una eller en fin bukett med snitt i en härlig vas till ert stilleben. Ljuvligt!

3. Välj din färgskala – det är otroligt harmoniskt och vackert att inreda sina stilleben i en färgskala. Toner av samma färg blir verkligen allt annat än tråkigt som man kanske kan tro utan snarare lugnt och stilrent. Här adderar man sen in en färg, ett material eller en detalj som sticker ut och skapar lite mer personlighet. Försök välja ca 3 färger och håll dig till dom, blir ett lugn & en harmoni.

4. Personlighet – ja allt blir roligare om det är personligt. Addera in några personliga detaljer i ert stileben som betyder lite extra för er. Ert loppisfynd, en korall från en resa, en ärvd vas jag listan kan göras lång. Något som blir otroligt härligt, livfullt och unikt i ert hem.

5. Konstverk – något som verkligen kan förhöja ditt stilleben är konst. Här har man ännu mer möjlighet att skapa både personlighet och enkelt jobba med höjderna. Att antingen välja konst som smälter in i sitt stilleben eller hitta något som sticker ut spelar ingen roll så länge den speglar er stil och det ni vill säga mer er inredning.

6. Låt Säsongen styra – som jag nämnde innan så använder vi som jobbar med inredning ofta stilleben för att skapa nyhetskänsla till rummet. Utnyttja detta ytterligare genom att jobba med dina stilleben per säsong och högtid. En midsommar bukett till midsommar, påskris till påsk, en rumsgran till jul och färger på ljus som speglar den säsong vi befinner oss i är bara små saker som är enkla att byta ut för ett annat intryck.

Hoppas dessa små tips kan hjälpa er på vägen:) Glöm inte att trycka på Hjärtat om ni gillar dessa inlägg 🙏🏼♥️

Kramar 💋

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.