Hur hade jag/vi gjort – Susan Törnqvist
interiorbysusan

Susan Törnqvist

Hur hade jag/vi gjort

Hej fina,

Fick en fråga på Insta igår, som jag ändå tyckte var väldigt härlig och som jag lovade att ta upp och skriv om här på bloggen:

Hej! Jag följer dig sedan lång tid tillbaka o tycker din stil är 👌🏽👌🏽👌🏽!!😍 jag inspireras så av vackra sekelskiftes lägenheter.. Men, jag har ett önskeinlägg. Vi bor på landet o står färdiga att bygga hus. Ett hurdant hus hade du byggt om du nu helt skulle bygga nytt? Enplans, tvåplanshus? Ett i ”gammal” sekelskiftesstil, ett stenhus eller ett trähus? Valen är så många o det är svårare att hitta inspirerande kontonamn ha liknande din stil, men som byggt nytt. Skulle älska om du ville skriva om det o tipsa 🥰🌸

Tack för fin inspiration varje dag!✨✨✨

Ja visst är det svårt med alla dessa val man ska göra när man bygger nytt och renoverar. En el av mitt jobb som inredare är att hjälpa till med just detta. Inte bara själva inredningen som “mjukvara” utan allt från färgval, material, planlösning, belysning och sen såklart själva möblering & inredningen. Många har frågat om man kan anlita mig och ja det kan man såklart. Enklast är att skicka ett mejl till: Susan.fo@hotmail.com så tar vi det därifrån.

Men om jag då hade stått där inexakt samma sits och skulle få lov att bygga ett helt nytt hus hur hade jag gjort?!

Steg 1

Jag hade utgått ifrån tomten och förutsättningarna den har när jag valde mitt hus. Spontant så vill jag gärna bygga ett 1plas hus nästa gång, gärna i vinkel men om tomten vi faller för inte har dom möjligheterna att ge oss det där perfekta huset i vinkel av olika anledningar då hade jag valt ett annat hus. Så har man redan köpt en tomt och sen ska bygga & välja hus eller man hittar drömtomten men huset man helt vill ha inte passar. Utgå alltid ifrån tomten.

Steg 2

Ringa in vad för stil du gillar på ett hus och varför. Älskar du ett klassiskt hus, ett skärgårdshem, faller du för ett modernt hus osv osv. Och ställ dig frågan: Vad är det som gör att jag gillar just detta? Vad i det huset är det jag faller för? Gillar du flera olika stilar så ställ dig samma fråga där och ringa sedan in en gemensam nämnare och gå på den linjen istället.

Personligen så tycker jag att det är underbart med sekelskiftetshus och lägenheter men tycker att det kan vara svårt att få till riktigt snyggt utanför ett sånt originalen. Det går såklart, allt går men jag tycker den stilen någonstans har hela sin charm i att det är ett hem från just sekelskiftet. Men det viktigaste är att man går efter vad som känns rätt för er.

Steg 3

Välj ert hus. Finns det ni söker hos en hus leverantör eller behöver ni en arkitekt? Jag personligen vet såväl. Jag kan komma på alla möjliga hus i alla prisklasser men det är alltid något jag inte gillar, nått som skaver eller stör. Vi har ju gjort den resan en gång så jag och Daniel är så överens om att nästa hus blir nybygge och det är ett vi vill rita själva för att få fram den ultimata planlösningen och stilen som passar oss och vår livsstil.

Det är något jag skulle säga är så viktigt att ha med. Hur lever ni? Vi som älskar att umgås med vänner, alltid är många och har en stor umgängeskrets gillar stora sociala ytor som hemmets mittpunkt. Med gott om plats för alla. Men lever man ett annat liv och inte alls är som oss kanske stora sovrum/ mer rums känsla överlag är det bästa för er. Så ta med det i beräkningen i valet av hus/hem.

Steg 4

När det kommer till material och valet av dessa tänk hållbart. Det är så lätt att fastna i trender och vad som är snyggt just nu. Men försök att välja material som håller genom tid. Supersvåra jag vet och många gånger slutar det med ett klassiskt vitt kök och vita badrum, vita väggar och klassiskt Ekgolv. Men ställ er då frågan, för vem bygger vi? För oss? För att bo nu men sälja? Ska huset vara en spegel på oss som familj och vad vi gillar eller är det viktigt att tilltala massan? Jag tycker inte nödvändigtvis att hållbara material är det man först tänker. Utan snarare tex ett gediget svensktillverkat kök helt i trä, som man kan måla om och om igen men som har en gedigen stomme i massivt trä som kan stå där i 150 år. Som inte heller har fraktas genom alla jorden. Så mer tänka så än det typiskt vita.

Så om vi hade byggt nytt hur hade vi gjort då?

Vi älskar våra utbyggda delar med huset vi har idag så vi hade tagit med oss det som vi älskar där även i nästa hus. Det skulle bli ett modernt hus med betonggolv, gärna i vinkel med en altan i betong. Stora fönster, öppna ytor, högt i tak och hållbara material. Det hade blivit ett hus i lärkträ som grånar med tiden, svarta profiler, svarta detaljer och svart tak. En stor uteplats både med altan och mycket trädgård att både odla på och skrinna och leka i. Ett växthus och så gärna en pool. Mycket sitter i huvudet men fick leta reda på lite bilder för att kunna visa er. Jag älskar Cajsa Cook och deras estetik och hade haft mycket av det som utgångspunkt.

Här kommer massor av inspiration på hus som jag hade utgått ifrån om jag hade byggt nytt idag.

Hur hade ni byggt om ni hade byggt nytt idag?

Kram♥️

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
interiorbysusan

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.