Veckans mattips – Susan Törnqvist
interiorbysusan

Susan Törnqvist

Veckans mattips

Hej fina,

Hoppas ni har en riktig härlig helg! Idag tittade äntligen solen fram. Som man saknar den så fort den försvinner. Vi firade med kalas för våra bästa vänner barn och sen lite familjemys. Söndag och dags för veckans mattips. Denna veckan bjuds på två middagar ihop med tre snabba & lättlagade tillbehör som är lika goda som en lättare middag eller som tillbehör till favorit maten istället för kolhydraterna. Hoppas ni gillar och hittar något ni gillar. Laxsallden är en riktig favorit hos mig så testa den! Gillar minimet fisk, testa tofu, quorn, halloumi eller kyckling istället.

Laxsallad med svartkål, avokado och parmesan

Du behöver:

– Lax

– Svartkål

– Parmesanost

– Avokado

– Kavring

– Rapsolja

– Ägggula

– Dijon senap

– Vitlök

– Vitvinsvinäger

Gör såhär:

– Vispa ihop äggula, senap, pressad vitlök och vinäger. Tillsätt olja droppvis och blanda sedan ner ost. Smaka av med salt och peppar.

– Repa svartkål och strimla. Stek i hälften av oljan. Salta och peppra lätt.

– Stek laxen i resterande olja, salta och peppra och dela sedan upp i mindre bitar med hjälp av en gaffel.

– Rosta bröden skär sedan i mindre bitar. Tärna avokado.

– Lägg upp kål i fyra skålar och toppa med lax, avokado och kavringkrutonger. Ringla över dressing och hyvla över parmesan.

Istället för en fjärde rätt så vill jag tipsa om tre galet goda tillbehör som jag älskar och kan äta själv som en lättare rätt, som tillbehör till vad som helst egentligen eller alla tre som en enkel fräsch middag. Så galet enkelt, kan varieras hur man vill, lägg till det ni gillar, ta bort det ni inte gillar osv. Sjukt gott med!

Stekt sparrisbroccoli med citron, vitlök & parmesan

Du behöver:

– Sparrisbroccoli

– Parmesanost

– Vitlök

– Citron

– Olja / smör

– salt & peppar

Gör såhär:

– Stek sparris broccoli tills den blir mjuk och får riktigt med färg.

– Riv när sparrisen är klar över 2 vitlöksklyftor i stekpannan med broccolin. Låt få färg. Pressa ca 1/2 citron över allt i stekpannan & salta & peppra.

– Lägg på ett fat & riv över riktigt med parmesanost & toppa med svart peppar.

Syrlig fänkålssallad

Du behöver:

– Fänkål

– Citron

– Salladsost

– salladslök

– olivolja

– Salt & peppar

Gör såhär:

– Skär eller hyvla fänkål med mandolin. Skär salladslöken i fina ringar.

– Lägg i en skål, på med en hel citron, olivolja, salt & peppar och toppa med Salladsost.

Ungsbakad fetaost med citron, basilika, vitlök & tomat

Du behöver

Fetaost

Vitlök hel

Citron

Tomat

Basilika

Olivolja

Honung

Timjan & rosmarin

Salt och peppar

Gör såhär:

– Dela hela vitlöksklyftan på hälften, lika väl citronen, låt hälften av tomaterna var hela och häften delar du på mitten.

– Lägg allt på en form, ringa olja & honung över, krydda med timjan, rosmarin, salt & peppar och riv lite basilika blad.

– Låt stå i ugnen tills allt blivit mjukt och fått fin färg.

Servera med en krispig grönsallad, till gillad fisk eller är som det är👌🏼

Pasta med persilja, chili & vitlök

Tror knappt en middag kan gå snabbare och hjälp så gott detta är! Enkelt och snabbt, sen kan man byta till vilken typ av pasta man vill.

Du behöver:

– Pasta/spagetti

– Vitlök

– Persilja

– Chilli

– Olivolja

– Parmesanost

– Salt & peppar

Gör såhär:

– Koka pastan med riktigt med salt tills den blir aldente.

– I en stekpanna häller du olja ihop med vitlök, chilli och parmesan ihop med salt & peppar tills det blir mjukt & börjar få lite färg. Det ska vara rikligt med ingredienser & olja.

– bland i pastan så den gottar ihop sig med såsen.

– servera med att toppa med mycket parmesanost, persilja & svartpeppar.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
interiorbysusan

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.