Susan Törnqvist

Att lyckas inreda med Snedtak

Hej fina,

Oj vad roligt att så många ville ha lite tips på hur man kan inreda med snedtak. Jag är uppvuxen i ett hus med snedtak och i kattvinden i mitt rum skapade jag en myshörna. Ytterst tveksamt såhär på äldre dar men mysigt när man va barn. Lämnade det dock så när jag flyttade i 20 års åldern och mamma var mindre glad över min kreativt skapade myshörna när hon sen sålde huset 🙈 men det kan man ju med göra med ett outnyttjat utrymme med sned tak haha. Vi har snedtak hemma idag med, inget jag älskar överdrivet mycket men hör där vi bor är det få ställen som detaljplanen tillåter 2 plans hus. Jag tycker snedtak är svårt att få till riktigt bra med såhär några år in så har jag iaf lite tips att dela med mig hur man bäst kan utnyttja dom där snedtaken maximalt, både snyggt och praktiskt. Så här kommer mina bästa tips hur man inreder med just snedtak.

Platsbygga

Något av det bästa man kan göra med utrymmen med snedtak är utan tvekan att platsbygga efter utrymmet. Vi gjorde såhär i tjejernas sovrum övervåningen. Utrymme med säng, garderob, böcker och leksaker. Perfekt! Att platsbygga efter utrymmet fungerar verkligen i alla utrymmen, kök, badrum, garderob, vardagsrum eller sovrum. På så vis får man utnyttjat varenda millimeter av rummet. Det finns massor av inspiration att hämta Pinterest.

Maximera utrymmet

Låt inte snedtaken begränsa dig. Utan utnyttja utrymmet till max. Såhär har vi gjort i vårt sovrum på övervåningen, man sitter ju i en soffa den kan man fördel stå under ett snedtak, bestå blerna från Ikea är perfekta att använda i utrymmen med snedtak, går att ställa på ben, utan ben och hänga på väggen allt beroendeförutsättningarna. Så våga maximera utrymmet för att få ut mesta möjliga från rummet med snedtak. Krokar, bänkar och skänkar. Låt kreativiteten flöda.

Se över möbleringen

I motsatsen vad man egentligen kan tro så är inte alltid snedtak en begränsning i möbleringen. Man kan ställa sängen men hudvudgaveln mot snedtaket, eller så ställer man sängen på längden, längs med snedtaket eller så utnyttjar takhöjden och placerar sängen vid fönstret om det finns ett sånt. Alltså vid rummets högsta punkt. Allt beror ju lite på hur rummet ser ut, hur högt snedtaket är, rummets storlek osv. Våga tänka utanför boxen och testa att möblera på flera olika sätt. Det finns otroligt många fler möjligheter än man tror.

Snedtak är perfekt i barnrummet

Ja är det något rum som bara blir mysigare med snedtak så är det definitivt barnrummet speciellt för mindre barn. Alltså kan det bli mysigare?! Eftersom allt är mindre i storlek än till oss vuxna så passar det också så mycket bättre i utrymmen med snedtak. Här kan man leka med promotioner, hänga mobiler i talet och verkligen utnyttja fantasin & kreativiteten för maximal lekfullhet.

Trolla med speglar

Jag har tjatat om detta förut med speglar men faktum kvarstår ett utmärkt sätt att trolla med ljus och få ett rum att kännas större. Otroligt enkelt och smartett utrymme med snedtak. Speglarna reflekterar dagsljus och gör på så vis rummet mycket större.

Vikten av belysningen

Belysningen är alltid viktig, inte minst i utrymmen med snedtak. Detta då dessa utrymmen oftast har mindre ljusinsläpp med begränsat dagsljus i form av fönster. Det blir lätt mörk och upplevs då var som mörka trånga hörn i rummet. Så glöm inte belysningen här. Bordslampor & vägglampor kommer i alla möjliga former och går utmärkt att kombinera som inredningsdetaljer. Du ljusar så vis upp utrymmet och får det att kännas större och mindre trångt.

Bild från Ikea livet hemma


Våga tänka Asymmetriskt

Allt måste inte alltid vara lika och symmetriskt, speciellt inte i ett rum med svåra ytor. Man måste inte ha ett sängbord på varje sida sängen, eller möblera lika som man annars gärna gör. Den här lösningen med klädstången på bilden ovan är ju genial perfekt exempel på att allt inte måste vara symmetriskt.

Bild från min fina vän Ditte Svanfeldt


Slopa sängbenen

Ja är taket lågt i rummet testa att ta bort sängbenen från sängen. På så vis tjänar du ca 10-20 cm på höjden som i ett rum med snedtak kan vara avgörande. Vi har sängen placerat i det högsta stället i vårt sovrum men jag är ändå sugen på att slopa våra ben, för att jag tycker det är galet snyggt.

Här kommer lite inspirationsbilder från Pinterest där det finns massor av bra att gott med just snedtak:)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.