Susan Törnqvist

Veckans mattips

Hej fina,

Söndag igen och här kommer veckans mattips. Fyra snabba lättlagade middagar, denna vecka bjuda på en blandning från pizza, pasta, asiatisk sallad och supergod bakad sötpotatis. Hoppas ni ska hitta något ni gillar:)

Vi kör igång direkt tänker jag:)

Pasta Vodka

En gammal klassiker som alla typ känner till och recept som finns lite överallt om man googlar, så inget unikt recept som jag kommit på alls utan hittat. Jag älskar denna rätt speciellt efter att ha ätit den på L’aaventura i Stockholm och har tipsat om den innan men är för god för att inte få plats här Bland veckans tips.

Du behöver:

– Sharlottenlökn

– Vitlök

– Tomatpuré

– olivolja

– Vodka

– grädde

– Pasta

– Chiliflakes

– Salt & Peppar

– Parmesanost

– Basilika

Gör såhär:

– Fräs finhackad lök tills den blir mjuk men inte får färg.

– Tillsätt vitlök & chilliflakes och fräs några minuter till.

-Tillsätt tomatpurén och fräs till purén blir mörkröd och nästan skär sig. Häll på vodkan och låt den koka bort i blandningen. Ca 1/2-1dl.

– tillsätt grädden och låt koka ihop. Salta & peppra efter smak och tillsätt lite vatten från pastan när den kokar. Se till att den blir i bra krämig konsistens.

– Blanda ihop pastan med såsen och ner med parmesanost och servera med basilika, parmesanost, svartpeppar och extra gott med olivolja på Toppen ihop med en burrata.

Asiatisk laxsallad

Detta kan typ vara min absoluta favorit rätt, tar typ 15 min att laga. Fräscht, nyttigt och sååå gott!!

Du behöver: 

Avokado

Mango (färsk eller fryst spelar ingen roll)

Salladslök

Babyspenat

Sesamfrön

Koriander

Fröjalax (salamlax – lax som är till för att ätas rå)

shiratakinudlar

Lime

Pepparrot

Majonnäs

Shiarssasås

Sesamolja

Fisksås

Ingefära riven

Asiatisk soja

Salt & Peppar

Socker

Sweetchillisås

Gör såhär:

Chillimajonäs:

Blanda majonnäs, riven ingefära, lime, shirashia sås & salt & peppar till en len chilimajonäs.

Vill man att det ska gå snabbt köp färdig shirasiamajonäs. Fungerar precis lika bra !

Dressing:

Blanda ihop fisksås, lime, soja, ingefära, socker, salt, peppar & sesamolja till en dressing så allt smälter ihop.

Lax: 

Skär laxen i små bitar och Marinera dom med lite lime, salt, peppar & dressing.

Shiratakinudlar: 

Skölj nudlarna och bland ihop med lite sweetchillisås & lite av dressingen.

Sallad:

Hacka alla grönsaker. Lägg sen bladspenat i botten och lägg sen nudlarna och toppa med grönsakerna, laxen, dressing & chillimajonäs.

Grönkålspizza

Kan vara eldens godaste pizza om ni frågar mig. Osten går att byta ut om man inte gillar blå Mögelost men Saint Agur är mild och god. Som jag älskar denna pizza!! Ni måste testa!!

Ni gör såhär:

Pizzadeg – Går precis likarna att göra pizzan på färdig köpt deg om man vill spara tid. Det gör vi ofta.

25 gram jäst

2,5 dl vatten

6 dl vetemjöl, 6-7

1 nypa(or) salt

Topping:

250 gram grönkål

1 msk olivolja

1 st salt

1 burk crème fraiche

150 gram ost, riven

1/2 st rödlök

100 gram roquefortost eller valfri mögelost

4 st fikon, färska

1 st Citron, skalet & några droppar på

Salt & peppar

Pizzadeg:

– Sätt på grillen alternativt ugnen på 200 grader.

– Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten under omrörning. Tillsätt vetemjöl och en nypa salt och knåda degen ordentligt så att det bildas glutentrådar. Låt degen jäsa under en duk eller plastfilm i ca 1 timme i rumsvärme.

– Kavla ut degen till två runda pizzabottnar på ett mjölat bord. Kavla degen tunt, ca 3-5 millimeter och lägg dem på bakplåtspapper på ugnsplåtar.

Topping:

– Skölj grönkålen och skär bort stammen. Strimla bladen grovt och stek dem i olja & smör så att de mjuknar en aning och blir krispiga & goda. Krydda med en nypa salt och peppar, lite citron samt vitlök och låt stå på låg värme.

– Bred ut crème fraiche över botten och strö över riven ost, den frästa grönkålen samt rödlöksklyftor. Smula över mögelost och grädda i ugn eller på grillen.

– Dekorera den färdiga pizza med fikon och rivet citronskal, lite salt & svartpeppar från kvarn.

Mums Mums Mums!!

Bakad sötpotatis

Du behöver:

  • Sötpotatis
  • Smör
  • Salt & peppar
  • Fetaost
  • Pesto
  • Hummus

Gör såhär:

– Lägg in sötpotatisen hel med skal på in i ugnen tills den blir klar, mjuk takt igenom sen gjorde jag ett snitt över den.

Pesto: 

  • Pinjenötter
  • Vitlök
  • Persilja
  • Rapsolja
  • Salt & Peppar

Mixa allt till en jämn röra. Klart!

Hummus:

  • Kikärtor
  • Vitlök
  • Citron
  • Rapsolja
  • Spiskummin
  • Salt & Peppar

Samma här bara mixa allt till en röra, sen klart! Så gott!

– Fyll sötpotatisen med fetaost, pesto och servera med tomater, basilika & hummus.

Oh my så gott & lätt.

Hoppas ni gillar denna veckans mattips. Tack på hjärtat i så fall så jag vet♥️

Vill ni att jag fortsätter ge er dessa tips här på bloggen?

Ha nu en fin söndag bästa ni!!

Kram♥️

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.