Susan Törnqvist

Att lyckas med ljussättningen- 6 bra tips för att lyckas

Inlägget innehåller annonslänkar.

Hej fina, 

Så glad jag blev att så många verkligen uppskattade inlägget kring färgsättning. För er som missat så hittar ni det HÄR.

Liksom med färgsättning så var det extrem många av er som frågade om belysning.
Ja detta med belysning, det är verkligen helt avgörande för ett rum och faktiskt inte helt enkelt. Det råkar till och med vara så att just belysning & ljussättning är en av dom vanligaste inredningsmissarna vi gör i vårt hem. Visste ni att rätt belysning kan göra under för hemmets storlek?! Rätt lampor på rätt plats kan nämligen nästan dubbla hemmets storlek. Inte illa va?! Oftast är det först när mörkret kommer som vi inser att vi inte riktig har rätt belysning i våra hem.

Hur man ljussätter sitt rum är det som sätter stämningen & känslan i rummet?! Att lyckas med sin ljussättning är inte alltid helt enkelt. Därför ska jag ni dela med mig av tips för hur ni bäst lyckas med ljussättningen hemma.

1. Sprid ljuset för att lyckas.

Knepet för att lyckas är att använda sig av olika typer av ljuspunkter i ett rum. Det krävs mer än en lampa i ett rum för Att lyckas, genom att sprida ljuset på flera ljuspunkter får man en hel ljussättning och spridning på ljus i hela rummet. För oss som jobbar med inredning är detta A&O och den gyllene regeln hette tidigare mellan 5-7 olika belysningpunker per rum, 3-5 st i ett mindre rum. Det är genom dom olika belysningspunktera vi skapar känsla i rummet. Belysning ska ge värme, mjukhet, känsla till rummet och inte bara ge just ljus. På så vis kommer vi enkelt in på nästa tips.

2. Använd er av olika ljusstyrkor på era ljusskällor.

Med belysning & fler belysningspunkter får man inte bara till rätt stämning man får även rummet att kännas ljusare och större. Så när ni hittat flera ljuskällor till rummet gäller det även att tänka på ljusstyrkan just för att få till den där mysiga känslan i rummet. Genom att mixa olika ljusstyrkor på sina ljuskällor får man till en helt annan känsla i rummet. Det kan t.o.m. göra så att rummet upplevs som rymligare. Dimbara lampor är alltså tricket och bra just för att enkelt kunna styra ljusstyrkan på dom olika ljuspunkterna.

3. Reflektera ljuset.

Har man ett litet rum som kan kännas svårt att ljussätta så är en spegel ett tips att addera. Detta gör rummet större och reflekterar även ljuset så spridningen av ljust blir större. Olika ljuskällor skapar spridning på ljuset och en mysig belysning som kan vara A & O för känslan men är extra bra att använda ihop med en spegel. Ett tips är att placera spegeln mitt emot en väl utvald ljuskälla för den rätta reflektionen som skapar bäst ljussättning i rummet.

4. Placeringen är A&O

Ja många av er undrar vart exakt man ska ställa sin belysning. Tanken med belysning är att man ska ljussätta efter sina behov. Vilken typ av belysning behövs vid vilka tillfällen som ni använder och rör er i ert hem?! Se er om i er hem och försök att sprida ut era belysning punkter. Försök att placera belysningen så ni lyser upp alla mörka hörn i rummet. Skillnaden blir verkligen enorm. Så testa!

5. Olika typer av belysning, alla borde finnas med.

Ja pratar man belysning så finns det flera olika typer av belysning som kan vara bra att känna till. För att få till rätt känsla med ljussättningen i ert hem så krävs mer än ett visst antal ljuskällor. Att få med minst en av följande typer av belysning är bra att få med för att lyckas med ljussättningen.

Allmänbelysning – Taklampa eller spots som sprider ljus i hela rummet.

Funktionsbelysning – Skrivbordslampa, läslampa osv som har en specifik uppgift med sin ljussättning.

Punktbelysning – riktad belysning mot ett specifik mål, ex spotlights som vi har hemma mot vår stora tavelvägg.

Stämningsbelysning – här snackar vi mysbelysning, ljuskällor som sätter stämningen. Detta kan vara allt från bordslampor, ljusslingor osv.

Tips: Inred alltid med som sagt absolut minst 3 ljuskällor. I stora rum gäller snarare absolut minst 5 ljuskällor men man kan sällan få för få, alltid bättre med en lampa för mycket än för lite. Här är det olika storlekar & olika typer av belysning som gäller. Tänk på att alla lampor behöver vara på samtidigt. Exempelvis en taklampa, en bordslampa, fönsterlampor& en golvlampa. Snygga bordslampor är alltid fina att addera som en inrednings detalj på en byrå, skänk, tv bänken eller ett sidobord.

Många frågade mig hur man gör med belysningen i stora rum med öppen planlösning.

Jag skulle säga använd er av en kombination av olika belysnings sätt i taket och fönstren. Använd er av olika switchar där ni kan styra vilken belysning som ska lysa när osv. Hemma hos oss är hela nedervåningen nästan en hel öppen planlösning. Där har jag kombinerat spotlights med taklampor, små spotlights i fönster partier med golvlampor & bordslampor. Jag har tänkt att alla rummets hörn ska kunna lysa när mörkret faller och ser belysningen som en otroligt stor del i inredningen. Så kombinera olika typer av belysning och se till att ni har flera olika switchar som styr belysningen. Så ni kan styra belysningen allt beroende på vilken känsla ni vill åt.

Många av er ville även ha lite härliga tips på fina lampor. Eftersom jag vet att många av er precis som mig älskar många av mina lampor här hemma så vill jag tipsa er om att Nordiska Galleriet just nu har en riktigt bra belysnings kampanj med bra priser på många av dom lampor som jag har hemma. Jag har en del design klassiker till lampor, köpt en i taget vid exakt sånna här tillfällen och sett dom som riktiga investeringar då jag älskar dom i år.

Här ser ni min senaste investering, lampan jag drömt om i år. Den blev faktiskt så bra i det här rummet, det blev ljusare och takhöjden kom verkligen fram på ett helt nytt sätt. Den kommer från Moooi (här) och den är just nu på 20% rabatt hos Nordiska.

Golvlampan som många av er frågat om så många gånger innan och ni ser skymta där bak är från Flos och även den är på kampanjpris. Den hittar ni HÄR.

Lampan från Foscarini i glas stod på min önskelista så länge, många av er vet jag älskar den lika mycket om mig. Ljuset i den är så Mysigt perfekt för ett mörkt hörn när mörkret faller på. För er som älskar den så finns den ny till 20%, Perfekt julklapp kanske. Finns HÄR iaf 🙂

Min älskade Sarfatti takkrona hade jag drömt om i år innan jag slog till när dom släppte den i svart. Då kändes det som den blev ännu mer för oss. En klassiker som alltid hänger med. Kommer från Flos och finns även den till lite hövlig rabatt för den som är sugen. Ni hittar den HÄR.

En annan av mina favoriter här hemma, Bordslampan Gatto. Den är verkligen den ultimata stämmningsbelysningen i hemmet. Älskar verkligen min, köpte den för 4 år sedan och älskar den lika mycket idag. Finns HÄR.


Vet att ni vart så många som ville att jag skulle ge lite tips på belysning. Förutom min egen då kanske, men kunde inte låta bli nu när jag vet att så många av er alltid frågar om mina och det var så bra rabatt:) Men vad för typ av belysning vill ni att jag tipsar om? 🙂 självklart kommer tips på lampor i alla prisklasser. Som sagt eftersom jag så ofta får frågor om mina ville jag bara passa på att länka dom nu när dom var på rabatt:) Sen kände jag att inlägget blev långt nog utan att klämma in mer köp tips. Så jag lovar det kommer, men löna gärna en kommentar om vad ni önskar då:) så letar jag.

Så ja belysning är verkligen mer än bara något för att sätta ljus i mörkret. Belysningen sätter stämningen i hemmet, du kan med belysningen bestämma vilket mood du vill få fram i ert hem och när. Så jag hoppas att dom här tipsen gav en liten hjälp på traven om ni fastnat.

Åh glöm inte hjärtat om ni gillar inlägget. Betyder mer än ni anar ♥️

Kramar

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.