Susan Törnqvist

Lyckas med färgsättningen – 6 bra tips att tänka på

Hej fina,

Det här med färgsättning tycks vara något många av er tycker är både svårt och jobbigt. Det kan verkligen bli fel och en lyckad färgsättning kan verkligen sätta tonen för hela känslan i ett hem. Så vad ska man då tänka på för att lyckas?

Ni fick ställa lite frågor till mig kring detta och många av dom kommer jag faktiskt ge svar på i mina tips. Det som är svårt att svara på är dock vilken färg som ni ska måla. För färg är så svårt att bestämma genom att se på en skärm. Så vilka färger ni ska välja kan jag tyvärr inte ge tips på.

Ett bonustips jag vill ge är: Välj aldrig färg genom att bara se på en bild! En bild på sociala medier är ofta redigerad, tagen i olika ljus och faller olika beroende på i vilken maskin färgen är blandad i, ljusinsläppet i rummet och mycket mer. Så många gånger om dagen jag får frågor om mina färgkoder hemma och jag säger det igen. Välj inte färg utifrån vad som ser fint ut på bild. Det är sällan det faktiskt blir bra. Varför?! Jo det ska jag berätta nu:)

Färgsättning i ett hem är mycket mer komplicerat än så. Rätt kulör, kombination av färger och rätt ton är inte helt enkelt. 

1. Grundreglerna alla kan men som är viktigt att tänka på. 

Ja detta är ju verkligen baskunskaper och inget nytt för någon av er men kan vara bra att tänka på. Ljusa toner förstorar och mörkar toner förminskar. För mycket vitt kan lätt kännas kallt och opersonligt men rätt vita toner i kombination med andra färger i samma värme kan faktiskt vara det bästa för ett litet, mörkt rum med låg takhöjd och lite ljusinsläpp. Medan mörka färger passar bättre i rum med mycket ljusinsläpp, högt i tak och större ytor.

Utgår man från detta och definierar vad det är för ytor man har att utgå från så blir det oftast lättare. Man minskar liksom utbudet på dom tusental färgerna som finns i NCS katalogen.

2. Ljus och ljusinsläpp – det avgörande för färgsättningen.

Ja efter att ha definierat sina ytor och åt vilket håll man ska gå, dvs ljust eller mörkt. Då kommer bästa avgörande punkt att tänka på. Nämligen ljuset! Välj aldrig färger baserat på hur färger uppfattas av lampor. Det är dagsljus och ljusinsläpp som måste vara avgörande. Bor ni i landets södra eller norra delar ?! bara här skiljer sig möjligheterna för färgsättningen enormt. Hur rör sig ljuset i ett hem, vilka fönster är i vilket läge? Hur faller ljuset, på vilka tider och hur mycket naturligt ljus får ni in? En färg kan bete sig extremt olika just på grund av detta, så glöm inte att analysera rummen och ytorna för att lära känna ert hem. På så vis blir färgsättningen så mycket lättare.

Det många kanske inte vet är att ljusa rum oftast upplev som varma medan mörka rum som kalla. Vilket kan vara viktigt att ha med sig i val av färg. En redan varm ton kan lätt bli för varm i ett ljust rum och tvärtom. Visste ni exempelvis att rum i norrläge oftast har ett kallt ljus?!

Så lär känna ert hem och ert ljusinsläpp för att verkligen lyckas med färgen.

I vår nedervåning är allt målat i en helt neutral ljusgrå ton, men den kan se väldigt varm ut på bild. Det beror just på att vårt hem badar i ljus dygnets alla ljusa timmar och att den är bruten i en maskin som gör att den inte går åt blått som neutrala toner lätt kan göra. På så sätt ser den väldigt annorlunda ut än hos andra som jag vet målat den som tycker den är hemskt blå i tonen. Vi får också in Mest ljus i söderläge i dessa rum vilket ger ännu mer effekt av värme till en annars väldigt neutral bas.

3. Att lyckas färgmatcha – utgå från samma klarhet & håll dig till den.

För att lyckas matcha färger med varandra finns egentligen bara två knep, klarhet och värme. Tänker man på dessa så är det nästan svårt att inte lyckas matcha färger med varandra. Varma toner är finast med varma toner, har man en natural bas kan man gå både åt varmt & kallt. Kalla toner är då bäst matchat ihop med kalla. Samma gäller då när man ska addera in andra material. Är grund tonen i det materialet varmt eller kallt? På så vis vet man om den är kommer pass in eller inte. Om man vet vad man har för färger såklart.

Samma klarhet, ja att välja färger med samma grund i klarhet. Dvs om färgerna innehåller mycket vitt, svärta, neutrala färger osv är också avgörande för om dom passar ihop eller ej. Färger med samma klarhet i passar nästintill alltid tillsammans oavsett hur färgstarka färgerna är. Dvs klara, färgstarka, rena färger passar bäst ihop medan dova, smuttsiga färger med samma svärta i passar bäst ihop.

Färger med vitt tillhör pastell kulörena.

Färger med svärta kallas ofta för smutsiga/dova färger.

Klara toner är ofta väldigt rena och mycket pigmenterade.

4. Färgfödelningen – nyckeln till balans

Känner ni till tumregeln 60/30/10+s?!

När man väl kommit så långt att man vet i vilken färgfamilj man ska börja och man vet om man ska välja en ljus eller mörk färg. Om den ska vara varm eller kall och man kanske t.o.m. valt en hudvudfärg så kommer det till det här att lyckas få ihop det. Då är tumregeln 60/30/10+s en fantastisk hjälp, något som få faktiskt känner till. Grymt om man har fastnat eller om man inte alls vet hur man ska få ihop det utan att hemmet och rummet känns i obalans.

Enkelt förklarat:

60 står för att 60% av rummet ska bestå av huvud färgvalet. Dvs färgvalet av väggar, golv/tak. Det är basen, tryggheten.

30 står för att 30% av färgvalet ska bestå av accentfärger. Detta på större ytor och stor inredning som ex fondvägg, möbler som tex soffa / matta.

10 står för att 10% av färgsättningen ska bestå av mindre accent färger. Detta ska finnas på ex inredningsdetaljer som kuddar, vaser, krukor, gardiner osv. Här kan man hålla sig till mellan 2-3 accentfärger.

S står sedan för svart. Svart ska finnas i alla hem och i alla inredningar för att ge kontrast. Svärtan förstärker dom andra färgerna och blir faktiskt pricken över i:et.

5. Välj inte för många färger.

Som ni kanske förstår utifrån tidigare nämnd grundregel så välj inte för många färger. Jag skulle säga att maximalt antal färger i ett rum bör ligga på absolut max 5 stycken. 5st färger enligt 60/30/10+s kan bli hur fint som helst, jag skulle dock själv försöka hålla mig till mellan 3-4 men som sagt 5 är inget som är för mycket. Viktigt då om är man osäker på i vilken balans och på vilket sätt, Utgå från 60/30/10+s. På så vis har ni alltid något att luta tillbaka på. Alla rum i hemmet behöver inte alls ha samma 5 färger. Utan välj en bas, håll ihop stora sammanhängande rum i samma färgsättning. Så länge hemmets färger går i samma klarhet så räcker det att koppla ihop färgsättningen mellan hemmets alla rum genom samma regler som den röda tråden. Dvs återkoppling, då blir det inte spretigt.

6. Provmåla, provmåla, provmåla!!

När man kommit hit så har man förhoppningsvis fått alla förutsättningar man kan för att lyckas, då finns det inga genvägar. Provmåla! Osäker på hur ljus eller mörk den perfekta Greige ska vara eller om rummet trivs bäst med en varm eller kall grå?! Måla upp i rummet, på den mörkaste & ljusaste platsen i rummet och måla stort och försök att måla i Max 3-4 st nyanser. Se sen hur färgerna beter sig genom dygnets alla timmar och vad som passar bäst till golv och tak. Låt sedan belysningen ta över och se hur färgen beter sig med er ljussättning av belysning. Har ni varm belysning så framhäver det det varma i färgen osv. Så ha med det i beräkningen i ert färgval. Men först dagsljuset och sen ljuskällor.

Hoppas att dessa tips ska vara till hjälp för

Er i valet av färgsättning hemma. Viktigast är faktiskt att just utgår från ert hem och ert hems förutsättningar för att lyckas på bästa sätt. Det finns tyvärr inga andra genvägar än så. Så lär känna ert hem:)

Gillade ni detta inlägget? Tryck gärna på hjärtat så jag vet ♥️

Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.