Susan Törnqvist

6 vanligaste inrednings misstagen

På plats i Stockholm för ett härlig event imorgon med Hemtex, mina fina bloggkollegor och några av er mina fina vänner. Åh det ska bli så kul!

Ni uppskattar ju så mycket att ha lite inredningsinlägg lite titt som tätt här på bloggen. Så roligt! Därför tänkte jag bjuda på ett matnyttigt inlägg med dom 6 vanligaste inredningsmissarna och hur man undviker dessa. Vad tror ni om detta? Vi hoppar rött på tycker jag och om ni har några frågor tveka inte att ställa dom:)

1. Belysningen. Många glömmer hur viktigt belysningen faktiskt är för ett rum. Ja det viktigaste när det kommer till känsla i ett rum enligt oss inredare. Det vanligaste misstaget är att många har en ljuskälla per rum vilket då får rummet att kännas både mörkare och mindre. Belysningen trollar både fram ljuset och rymden. Addera alltid fler ljuskällor än du tror.

Tips: Inred alltid med minst 3 ljuskällor. I stora rum gäller snarare minst 6 ljuskällor men man kan sällan få för få, alltid bättre med en lampa för mycket än för lite. Här är det olika storlekar & olika typer av belysning som gäller. Exempelvis en taklampa, en bordslampa & en golvlampa. Snygga bordslampor är alltid fina att addera som en inrednings detalj på en byrå, skänk, tv bänken eller ett sidobord. Har man även ett litet rum är en spegel ett tips att addera detta gör rummet större och reflekterar även ljuset så spridningen blir större. Olika ljuskällor skapar spridning på ljuset och en mysig belysning som kan vara A & O för känslan.

2. Mattan. Ett vanligt misstag är att välja fel storlek på mattan, alltså en för liten matta. Att inreda med fel storlek på mattan kanske låter som en bagatell men detta kan faktiskt dra ner hela intrycket på rummet rejält. En för liten matta bidrar till att rummet tappar sina proportioner och då är det i ärlighetens namn bättre att bara skippa mattan helt.

Tips: Att mattan faktiskt gör det där extra för känslan i ett rum är ingen hemlighet, oavsett rum. Men hur ska man tänka? Jo en tumregel är att alla möbler där mattan ska stå ska kunna vila på mattan. Är det i vardagsrummet så gäller då soffa / sofforna, bord, fåtölj eller puff som alla ska få plats. I matrummet ska bord och stolar alla få plats på mattan även när stolarna är utdragna. Se mattan som en ö där möblerna ska vila. Stora mattor kostar dock också oftast en slant men mitt tips är att hitta en fin heltäckningsmatta och klippa i rätt storlek, detta brukar göra att man sparar minst 1/3 del av priset.

3. Fel storlek på möblerna. Att välja fel storlek på möblerna kan vara avgörande för känslan i ett rum. Att ha en möbel som är för liten i relation till rummet eller en som är för stor är lika “illa” för intrycket. Man vill att möblerna ska skapa harmoni i rummet och fel storlek kan rubba hela balansen.

Tips: Innan du väljer möbler se till att ha koll på måtten och rummets förutsättningar. En enkel skiss kan vara avgörande om man har svårt att se det hela framför sig innan placering. Mät soffa, bord och andra möbler för att veta om dessa passar in i rummet. Ha koll på vart fönster, dörrar osv går samt ha koll på övriga möblers mått när du letar efter något nytt. Är det en matta du letar efter ha då stenkoll på övriga möblernas mått så att mattans storlek passar in i rummet. Oavsett hur kär man blir i en möbel, är måtten fel i relation till rummet så undvik köp!

4. Gardinerna. Tänk på hur och vart du hänger dina gardiner. Detta må låta som en bagatell men det är små detaljer som är viktigare vad man kan tro. En fel hängd gardinstång kan få rummet att kännas mörkare & mindre samt få takhöjden att kännas lägre. Vanligt är att hänga gardinstången precis ovanför fönstret och som slutar precis efter fönstrets sidor.

Tips: Häng gardinerna så nära taket som möjligt och gärna på sidan av fönstret. Såhär får di maximalt ljusinsläpp i rummet samtidigt som du ramar in fönstret utan att skapa mörker i rummet. Att hänga gardinerna i taket får takhöjden att kännas högre och rummet att kännas både större & luftigare.

5. Över möblera. Ja det är lätt att stoppa in för mycket möbler i ett rum. Tunga möbler som genast får rummet att kännas mindre & mörkare. Ett trångt rum känns sällan harmoniskt.

Tips: Våga lämna ytor i ett stort rum tomma. Försök möblera med harmoni och balans. Har man ett stort rum kan man ex möbler mer i rummet än längs med väggarna för att skapa mer harmoni. Möblera aldrig framför ett fönster, detta minimerar ljusinsläppet och kapar av känslan i rummet. Möblera om och flytta runt. Ibland kan det vara så att rummet känns över möblerat bara för att möblerna egentligen står på fel plats. Flytta runt och testa en ny möblering för att ska en ny balans till rummet.

6. Man glömmer den Röda tråden

Bland det vanligaste misstaget och bland det svåraste är just det här med den röda tråden. Det som koppar ihop hemmets alla rum till en gemensam stil och känsla. Det betyder inte att alla rum ska se likadana ut med handlar om att med små knep koppla ihop intycken så att samma känsla infinner sig i hemmet oavsett vart man befinner sig. Glömmer man detta i ekvationen när man inreder är det lätt att alla rum blir spretiga, inte kan kopplas ihop med varandra och hemmet känns lättare rörigt.

Tips: Så hur ska man egentligen tänka?Att skapa en rödtråd kräver lite planering och tanke, men det är verkligen inte svårt. Det handlar inte om att man måste måla alla rum i samma färg eller välja samma typ av möbler överallt utan snarare att hitta en gemensam nämnare, nått som skapar igenkänning & knyter ihop dem berömda säcken. På så sätt skapar man harmoni och lugn genom återkommande element. En färg, ett material, mönster eller liknande som kommer in i alla rum. Den lilla upprepningen skapar den där helheten som skapar ett lugn i hemmet.

Hoppas ni känner att ni fått lite matnyttiga tips på hur ni ska tänka om ni fastnat i er inredning där hemma. Om ni gillar dessa typ av tips & trix, glöm inte att trycka på hjärtat♥️

Kram på er darlings!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.