Susan Törnqvist

Förlossningen – del 1

12 doser cytotec, 2 påsar värkstimulerande dropp, ballongkateter, hål på hinnorna & otåliga hinsvepningar & 3 långa dygn….

Ändå var min förlossning helt fantastisk! omvälvande, känslomässig och jag var så trött men själva förlossningen var trotts allt väldigt väldigt bra!

Nu ska ni få veta ALLT om min förlossning & igångsättningen. Men eftersom det också var just 3 dagar så kommer nog detta bli ett inlägg uppdelat i två då ni annars skulle ha & läsa lite för länge 🙈

Men vill börja med att säga tack till alla läkare, barnmorskor och undersköterskor vi haft turen att möta dessa dagar, var och en har varit så duktiga, snälla & fantastiska!! Verkligen tack från botten av mitt hjärta!!

Måndagen den 25/2 hade vi äntligen fått en tid på förlossningen efter en vad jag kände oändligt lång graviditet. Det fanns inte innan några garantier för en igångsättning utan det bedömdes först när vi kommit dit. Men vi fick ändå från MVC informerat att ta med väskorna. Så det gjorde vi såklart.

Så 9:30 var vi på plats på förlossningen och jag med inställningen: jag åker inte härifrån utan en bebis! Hahaha… Då får vakten släpa ut mig härifrån!!

Väl där blev vi uppkopplade till CTG & sedan fick jag göra en undersökning av barnmorskan innan vi fick vänta på läkaren och den slutliga domen. Åka hem eller stanna kvar?!

Läkaren ger oss tillslut ett okej. OM jag vill köra så testar vi och ser vad som händer men det kan ta tid och kanske inte ens fungera då min kropp inte visat tecken på att vilja föda i v 38… Så det är en chansning att det ens kommer fungera.

Hoppet är dock det sista som överger en desperat mamma som är på bristningsgränsen rent kropps mässigt efter månader och månader av kräkningar så jag säger bara KÖR!

Två akuta kejsarsnitt har hänt precis samtidigt som vi kommer dit så vi blir ombedda att åka iväg & äta en god lunch & komma tillbaka vid 13.

Så jag och D åker in till Varberg & Prästgatan för en mysig lunch innan vi låser in oss på sjukhuset för vad som skulle visa sig vara hela 5 dagar.


Metoden som beslutades för att användas vid igångsättningen blev Cytotec. Samma medicin jag fick med Thelma men då hände inget den dagen jag fick dosen utan kroppen fick skjuts och satte igång sig självt dagen efter så jag hade samma inställning denna gången att det var så det skulle gå till även denna gången. När man liksom redan har en jämförelse & erfarenhet sen innan.

13:50 fick jag min första dos Cytotec, då kopplas man upp med CTG, pulsmätare och mätare för sammandragningar/värkar. Vid första dosen är man uppkopplad i 40min. Det innebär 40 min liggandes i sängen och antingen slö kolla telefonen eller TV. För att ta det lugnt. Man gör detta för att se så barnet och mamman mår bra och se hur vi reagerar på läkemedlet. Så skönt!

Sen tas doserna varannan timma, totalt 6 doser och efter första dosen så är man uppkopplad i 20 min. Därefter och emellan doserna är man fri att röra sig hur och vart man vill på sjukhuset. Vi gick korridorerna upp och ner, runt och runt otaliga kilometer i tråkiga oinspirerande sjukhus korridorer. Exakt på samma sätt som med Thelma. Allt för att trycka ner bebisen och förhoppningsvis sätta fart på förlossningen. Varför måste sjukhus vara så deprimerande och tråkiga?! 🙈

Såhär låg jag då varannan timma fram till sista dosen som togs kl 23:50. Vid dos 4 då fick jag riktiga sammandragningar och tänkte YES!! Nu äntligen händer det något och detta höll i sig fram till sista dosen. Men dom gjorde inte så mkt på kroppen mer än att kännas så nu fick vi lov att gå och lägga oss. Nu i hopp om att kroppen skulle kicka igång sig själv under natten.

Jag har inte upplev Cytotec som en jobbig eller obehaglig medicin. Inte fått några pin värkar eller något alls. Så jag är inte alls rädd för just Cytotec. Allt ihop med detta läkemedel sker med enorm kontroll av läkare och barnmorskor. I alla fall på Varbergs förlossning. Vilket gör att jag personligen inte alls har några negativa upplevelser kring denna typ av ingångsättnings metod.

Jag sov inte mer än max 1h den natten. Fick ingen ro alls i kroppen. Låg och va orolig över att bli hemskickad dagen efter och hade samtidigt massor av sammandragningar så det blev verkligen en sömnlös & lång natt med vänner som strömmade genom telefonen. Kanske inte bästa grunden inför en förlossning.


Dags för dag 2, läkaren som tog morgonskiftet beslutade om att börja dagen med en ballongkateter. Att få ballongen att trycka på och lura kroppen att vara huvudet. Så efter frukosten så sattes denna ballong in.

Detta var verkligen så sjukt obehagligt ska erkännas. Ballongen sattes in och man fyller sedan denna med vatten vanligtvis 50 ml men dom fick inte in mer än 30 ml i min så jag fick även en vikt på min. 100ml värsta i en påse som ja då hängde mellan benen. Nu var klockan runt 10 på förmiddagen och målet var att ballongen skulle sitta iaf 2h.

Nu gick jag och D ut på en lång promenad utanför sjukhuset med en ballongkateter och en kluckande påse hängande mellan benen. Sjukt märklig känsla. Daniel skrattade så åt mig när jag gick där med skvalpande vatten mellan benen. Haha

Jag kände tryck såklart och sammandragningar där på vår promenad men inga hemska värkar och den satt kvar genom hela promenaden på ca 1h ute i solen.

När vi kom in på rummet igen vankade jag fram och tillbaka på det ca 14 kvm stora rummet, nu satan skulle jag få kroppen att sätta igång. Så enkelt var det bara! Åka hem utan en bebis fanns inte på kartan, inte nu!

Fick påfyllning på vikten till 200 ml istället. Det är rätt obehagligt med den där vätskefyllda påsen som hänger längs benen men det gör inte ont eller gjorde verkligen inte det på mig iaf. Det är säkert olika!

Efter påfyllningen till dubbel tyngd på vikten så gick det rätt fort. Kl 12:30 lossnade ballongen och jag tänkte YES!! Ja en gång till. Nu fick barnmorskan okej från läkaren att flytta oss till ett riktigt förlossningsrum från vårt lilla vårdrum och nu ta hinnorna så att vattnet kunde gå och då förhoppningsvis få kroppen att fatta läget som med Thelma. Då gick det på 1h & 50min från vattenavgång tills hon var ute. Vattnet gick och lillebror fick en diod på huvudet för att mäta hans puls.

Fick lite mer sammandragningar och små värkar men inget som krävde varken lustgas eller bedövning. Klockan hann bli 15 och nu var det dags för skiftbyte. Nu kom beslutet att försöka kicka igång kroppen ytterligare med värkstimulerande dropp. Här börjar man med 20ml / timma & ökar 20ml var 20:de minut upp till maxdosen 180ml/h. Det är först nu jag blir satt i förlossning och jag återigen tänker YES!! Äntligen i aktiv förlossning, jag åker inte härifrån utan en bebis på riktigt!!

Värkarna drog igång nästan direkt men började inte kännas på riktigt förens droppet var uppe i ca 100 ml. Jag gick upp till 180 ml och tog slut på en hel påse med dropp. Värkarna kom varannan minut dvs 5 värkar på 10 minuter. Mer än så får man inte ha utan skulle det inträffa så drar man direkt ner droppet till 50%. För att inte stressa upp bebis eller trötta ut livmodern. Så droppet hjälpte ju verkligen, jag hade värkar. MEN dom kändes inte alls så som jag mindes dom. Jag mindes smärtan som värre med Thelma och jag tyckte värkarna var längre med henne. Visst gjorde dessa ont men inte att ens jämföra med. Jag klarade mig gott & väl med lustgas på 50/50. Jag kände inte något behov av någon annan bedövning och mellan värkarna var jag som vanligt. Helt opåverkad. Vi bytte ställning för att lura ner honom typ var 15 min. Nu skulle han bara ut innan natt personalen gick på hade jag bestämt!

När jag haft droppet inkopplat i ca 4,5 h kom smällen jag verkligen inte ville ha, som jag inte alls var beredd på och det som fick mig att bryta ihop fullständigt i en riktig gråtfest… Det som fick kroppen att fullständigt ge upp och jag verkligen gav vika för allt, orken var slut…

Vad som hände berättar jag i del två♥️

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.