Susan Törnqvist

Paniken hos MVC – Inga hjärtljud?!

Hej fina,

Hoppas ni haft en fin fredag & en härlig start på helgen!

Vecka 35 och idag stod besök hos MVC på schemat. Vi började med det vanliga blodtryck & vikt. Blodtrycket var som det alltid varit peppar peppar bra, lågt till normalt vilket känns toppen. På vikt fronten hade jag lagt på mig 1,5 kg sen sist. Vatten & att bebis blivit större såklart. Känner främst av vätskan i fötter & händer, som det spänner och karpalntunneln blir härligt mer och mer återkommande. Men totalt ca 4-5kg plus, så nått stannar ju ändå kvar trotts illamående & kräkningar. Kan vara semlorna jag ätit efter jul med.. haha

Vi pratade om mina samandragningar, mitt tryck och även min BM sa magen ser riktigt låg ut nu. Vilket jag verkligen tyckt den gjort. Jag som ändå hållt mig trygg vid att jag inte fött tjejerna tidigt så även om det bökar så kommer han nog inte komma tidigt. Det var ju dock inte min BM lika säker på. Med order om att när det inte släpper verkligen kontakta förlossningen. Nu har jag dock passerat tiden då man får en spruta mot bebisen lungor så dom ska mogna snabbare utan om lillebror kommer så är han färdig bakad. Skönt ändå. Jag känner rent kroppsligt, välkommen ut. Men med två tjejer hemma känner jag inte för en vecka/veckor på sjukhus så till mitten på Feb får han gärna stanna inne:) Det är ändå det bästa för honom, även om det kommer bli bra oavsett:)

Sen kom paniken!!!

När det väl var dags för att lyssna på hjärtat, ja då infann sig paniken. Hon hittade inte hjärtljuden, hon letade och letade, på med mer gel och letade igen. På flera ställen, alltså jag hann tänka väldigt många tankar här ska erkännas. Jag tycker jag hade känt buff i bilen på väg in & sa det. Min BM försökte lugna mig och sa jag kunde inte riktigt känna hur han ligger så det är ingen fara det kan ta lite tid….

Fy panik & rädsla!! kändes som evigheter men tog nog lätt ca 5 min innan hon hittade dom och vi kunde höra det lilla hjärtat slå. LÄTTNADEN!!! Det spelade liksom ingen roll att jag tyckte det rörde sig 30 min innan, när man inte hör ett hjärta på den tiden, ja då hinner man få både panik & tänka massor av katastroftankar. Som tur var, så var det ingen fara & hjärtat slog i ca 150 slag/min. Åh lilla älsklingen♥️

Som sagt hon kunde inte helt känna hur han låg så efter vi hört hjärtat slå kände hon igen. Han som låg så fint med huvudet ner för ca 2 v sen hade nu helt vänt om, inte helt ovanligt men vid den här tiden och eftersom huvudet är det största & tyngsta på den lilla kroppen så brukar dom inte vända sig från huvudläge till säte såhär sent. Ingen fara men om det skulle hända något eller jag känner att det är på G så måste jag ringa förlossningen & samtidigt säga att han ligger i säte. Vi hoppas han gör en ny kullerbytta där inne till nästa gång, annars blir det ett vändningsförsök.

Hjälp känner jag då… Bara hört skräck kring vändningsförsök & jag vet inte heller hur jag känner för ett ev kejsarsnitt isf. Jag har haft två underbara förlossningar och lider nog tvärtemot många inte av en skräck att föda vanligt utan snarare av smärtat och allt det innebär med ett kejsarsnitt. Snälla ni, har ni erfarenheter av vändningsförsök, hur gick det för Er & ni som haft en förlossning med kejsarsnitt, hur är det?! Vad har ni för erfarenheter och tips,

Så tacksam för allt🙏🏼♥️

Jag vet att det blir bra, allt kommer gå bra men jag kände att jag fick lite ångest efter dagens besök. Den stressen att inte höra hjärtat var så galet jobbig, lyckan att dom tillslut hördes var enorm men som sagt paniken under dom evighets minuterna.. Fy.. Inte alls det jag väntade mig men lägger mitt hopp på att lilla busen vänder sig igen & att allt kommer gå bra, oavsett när eller hur man kommer att komma ut. Positivt tänkande gör väl ändå susen med eller?!

Nu ska vi njuta av skaldjur och fredagsmys med tjejerna & Thelmisen gudfar & hans sambo. Mys!!

Ha en jättefin kväll älsklingar ♥️

Kramar

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Louise

  I v36+5 var jag på extra u-ljud eftersom mott SF-mått ökat från under medelkurvan till övre kurvan och då hade vår lilla tjej också slagit en kullerbytta och låg i säte. Vändningsförsök dagen efter och obehagligt men gjorde inte jätteont. De lyckades inte vända henne och efter att ha hört så mycket negativt om sätesförlossning bokades tid för planerat snitt. Morgonen efter, typ 15 timmar efter det bestämdes om snitt, så går vattnet, in till förlossningen och då hsr jag börjat få värkar, de frågar om jag fortfarande vill föda med snitt men jag har ju inte riktigt hunnit bearbeta detta och säger att jag vet inte. Läkaren och barnmorskan är erfarna och vans vid sätesförlossning tycker vi ska ge det ett försök eftersom min förra förlossning gick bra och tillstöter minsta lilla så blir det snitt istället. Fick en jättefin upplevelse av förlossningen även om det såklart i slutskedet var lite mer intensivt och en del personal inne på salen. Det jag vill ha sagt egentligen är väl att det kan bli bra vid en sätesförlossning också och skönt efteråt när man ändå är extra gråtmild och öm i kroppen att slippa läka efter ett snitt som ju faktiskt är en bukoperation. Nu kan jag inte hela din historia och detta kanske inte är ett alternativ, men ville ändå dela med mig ❤️

 2. Emma

  Jag har 2 kejsarsnitt i bagaget så jag har inget att jämföra med och det är lite som du säger smärtan får man i efterhand. Men den släpper ganska snabbt och personalen är underbar, det är så många som bara fokuserar på dig och pratar med dig under tiden så att du mår bra. Vilket som det än blir så kommer det bli kanon! Lita på din egen styrka och du verkar besitta någon power när det gäller förlossningar.
  All lycka till och så mysigt att snart få en till liten underbar varelse i sitt liv ❤️

 3. Sarah

  Jag har gjort ett vändningsförsök och det var helt ok. ”Värst” var Bricanylen (beta-stimulerade som injiceras för att livmodern ska slappna av) eftersom den ger hjärtklappning. Tog några minuter och sedan låg han rätt. MEN han vände sig en gång till till säte/tvärläge och då jag, precis som du, hade en stark önskan om att-göra-listan vaginalt tjatade jag till mig ett ytterligare vändningsförsök. Då sa BM till mig, som yogar mycket, att testa yogaövningar för att få barnet att vända sig. Jag googlade och gjorde olika övningar under kvällen. På natten vaknade jag av att magen kändes som en tttmaskin och på morgonen när vändningsförsöket skulle höras såg vi med ultraljud att huvudet låg nedåt. Och så låg han till +11 dagar…

  Så, nej, jag upplevde inte vändningsförsöket som jobbigt. Och ja, prova yoga. Lycka till!

 4. Elin

  Min lilla vände sig till säte i vecka 39, när vi kom till förlossningen för vändningsförsök hade hon vänt sig rätt igen. Jag tror hon vände sig någon gång till innan vi blev igångsatt i vecka 42. Minns oron över vändningsförsök och eventuellt kejsarsnitt!
  Hoppas att även er bebis väljer att vända på sig själv där inne. Lycka till!

 5. Ulrika

  Det går ju att föda i säte, som sagt huvudet är större och tyngre än rumpan även fast det kanske inte känns så, har för mig att det finns ett avsnitt av vattnet går där dom pratar om det! Kanske kan hjäpla med oroen och ge lite pepp 😃

 6. Sanna

  Hej, åå den paniken, förstår dig! Väntar nr tre också, Men är väldigt tidigt in i graviditeten(v 8) än så länge. Spännande att följa dig och hur ni kommer hantera 3 barn, är lite nervös själv. Till din fråga, jag vände mitt första barn. Tyckte det var en jobbig upplevelse, mest för att det kändes väldigt konstigt och gjorde även lite ont. Men det lyckades och jag kunde föda vaginalt vilket jag är väldigt glad över, De var ganska hårda på sjukhuset är med att om inte vändningen lyckades skulle jag få föda i säte, det skulle inte bli kejsarsnitt. MEN är mer rädd för kejsarsnitt och vill gärna föda nr 3 vaginalt också. Så vändningsförsök var helt klart värt det trots obehag. Kramar

 7. E

  Födde vår första dotter med akut kejsarsnitt efter långdragen förlossning. Alla läkare och sköterskor var så proffsiga och lugnande och det var en riktigt häftig upplevelse. Själva snittet går snabbt och jag läkte och återhämtade mig snabbare än jag trott. Man har lite andra utmaningar rörelsemässigt den första veckan än vid vaginal förlossning men jag måste säga att jag bara har positiva känslor efter mitt kejsarsnitt. Även om det inte blev som tänkt så blev det väldigt bra! Hoppas han vänder sig igen så du slipper fundera och stor lycka till!

 8. Amanda

  Vi gjorde vändningsförsök med min son som nu är tre år, han låg i snedläge med huvudet vid högra revbenet och sen snett över magen med rumpan i vänstra ljumsken ungefär. Jag upplevde det inte så farligt, visst det var ju inte skönt och gjorde ont när de tröck på magen men det var ingen större fara tyckte jag! Det var ganska fort över😊 Han vände sig efter det åt rätt håll och jag kunde föda vaginalt som jag ville🤗❤️ Väntar nu mitt andra barn, en flicka, med bf 24/2 som ligger precis likadant i snedläge över magen😆 så henne ska vi vända om en vecka också! Hoppas det går lika bra den här gången då tyvärr kejsarsnitt skrämmer mig en del🙄

 9. Emma

  Jag förlöstes med akut kejsarsnitt för 2 månader sedan när mitt vatten gick i v.35 med mina tvillingpojkar låg båda i säte! Allt gick jättebra! Värsta smärtan var när man skulle upp på benen för första gången efter snittet. Men sen blir det bara lättare för varje gång. Jag hade ont i ca 4 veckor och nu känner jag ingenting. Ärret syns knappt! Jag var också sjukt nervös för snitt men det gick jättebra.

 10. Jenny

  Be om ett ultraljud för att se att han verkligen ligger i säte. Min BM har tyckt att alla mina tre (gravid med nr 3 nu i v39) i säte och så har jag blivit ivägskickad på UL som visat att dom legat så fint med huvudet nedåt. Så det behöver inte vara så att han ligger fel och då kan ett UL ta bort onödig oro för vändningsförsök och snitt. Håller tummarna att han ligger rätt och vill stanna ett tag till ❤️