Susan Törnqvist

Bästa renoverings tipsen

Hej fina,

Hoppas ni har en fin start på helgen!

Får ju så många frågor av er hur mycket vi gjort i huset och hur vi tänkt. Så ni ska få mina bästa renoverings tips.

Många är nyfika på planlösningen och att se alla rum, tycker ändå jag visat det konstant men ni är nya som hittar hit varje vecka så självklart ska jag ge er en house tour men den får nog bli i rörligt format för att ni verkligen ska få en känsla. Vad tror ni om det?

Vi köpte huset för 6,5 år sen. Då ett fritidshus byggt på 30-talet med ett extremt renoveringsbehov. Vi visste redan när vi köpte huset att vi skulle bygga ut huset men behövde först renovera det befintliga för att kunna bo. Så vi rev ut ALLT, väggar, fönster, tak, golv. Ja ni fattar, vi ändrade planlösning men valde nånstans då att behålla lite av original stilen från 30-talet. Sommaren som kom väntade utsidan & sen skulle vi bygga ut. Men så kommer livet emellan & jag blev lite oväntat gravid med Thyra. Vi ville inte att hennes första år skulle bestå av byggkaos så vi la husplanerna på vänt för att låta oss vara en familj och lära känna vår nya familjemedlem och det nya livet som föräldrar.

Fram till början på 2016, då kontaktade vi en arkitekt som ritade om huset till oss och vi började på nytt processen om en utbyggnad & ett större hus. Mitt i detta & bröllop så fick vi veta att familjen återigen skulle växa men då valde vi köra på, då kände vi oss trygga som familj, vi hade tydliga visioner för huset och vi kände vi kör.

En ny utbyggnad med nya material & ny planlösning skapade med tiden också en ny renovering på vårt redan befintliga hus. En resa som blev klar på riktigt först för några veckor sen. Nu står källaren kvar som projekt inne följt av ett hästjobb på utsidan. Sen så är vi klara:)

Så det har varit många år av renoveringar och utbyggnad. Det jag verkligen insett är hur mycket man lär sig med tiden. En renovering är så otroligt lärorik och tuff på samma sätt.

Tänkte som sagt ge er mina bästa renoverings tips som passar stora som små projekt:)

– Ha en tydlig plan. Vart ni börjar, med vad, i vilken ordning och hur långtid det ska ta. Ex vi börjar med övervåningen, där ska allt rivas, byggas upp, målas osv. Det tar ca 3v. Sen börjar vi….. På så vis är det inte kaos överallt.

– Testa! Känn verkligen efter & testa, ibland ser saker bra ut på en ritning men blir något helt annat i verkligheten. Så känn in ytorna och föreställ er att bo & leva där, är planen på ritningen tillräckligt bra eller vill vi flytta något?!

– Våga ändra er & tänka nytt! När man sitter med en arkitekt eller en ritning så är man ibland insnöad på saker som, planlösning, takhöjd, kvm osv utan att verkligen på riktigt se helheten. Väl inne i en renovering eller bygge kan man ha känt efter så pass att man får nya idéer och tankar. Det är okej och våga gör om & gör rätt. Så många gånger jag ändrat mig och det är dom bästa beslutet i slutändan!

– Sätt en stil & rödtråd! Ja börja här, ett moodboard är ett perfekt verktyg till detta. Bestäm er vad ni vill ha för stil och känsla, material, färger osv. Håll er till dessa för på så vis får ni fram en helhet. Att renovera olika rum i olika stil utan en sammanhängande känsla kommer bli rörligt och spretigt.

– Leta inspiration & läs på. Ja använd instagram, Pinterest eller Google för att leta inspiration och se dina ideer på print. Men tänk på att inte flyta runt för mycket. Det är lätt att älska så många olika stilar och bilder att man blir tokig. Så innan ni börjar, skriv ner förutsättningar, grundstenar, färger och stil som passar projektet och ha dessa att utgå från när ni går vilse bland allt fint som finns:)

– Inspireras men våga gå på er egna stil, tycke & smak! Ja leta inspiration och det ni gillar men våga mixa in er egna personlighet och känsla i det hela. Det blir sällan ens egna genom att bara ta allt från nån annan, så plocka ut godbitar ni gillar och mixa med det som är ni. Då kommer ni också trivas bäst, annars blir det som att leva & bo hos någon annan.

Kram på er💋

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.