Susan Törnqvist

Jag avslöjar – Sanningen bakom bilderna

Hej darlings,

Ni ville veta mer om hur jag fotar, vad jag fotar med & hur jag redigerar mina bilder. Så roligt att ni va så många som ville veta mer om detta. Jag ska givetvis dela med mig om den nakna sanningen bakom bilderna för er! Är ser skillnad på kamera & mobil?! Vilka appar är mina favoriter och har jag något hemligt filter?!

För alla er som undrar hur jag redigerar mina bilder så använder jag följande:

  • Lightroom
  • Photoshop
  • VSCO
  • Snapseed

Det kan vara en kombo av alla ibland, ibland bara en. Allt beror precis på ljus, bildkvalitet och förutsättningar runt om:) I Lightroom använder jag oftast filtren från Nate. Men tycker oftast dessa är finast på sommartid när det är ljusare ute och miljöerna är andra än på hösten.

I VSCO använder jag helt olika filter nästan varje gång. Det beror på vilken känsla jag vill förstärka i bilden. Oftast drar jag även ner styrkan på filtret, leker med ljus samt värme & kyla för att få precis rätt känsla. Några favorit filter är: 04, HB1, J1, A5, M5 men som sagt jag kan verkligen leka runt med filter så mitt bästa tips testa er fram och låt bilderna och förutsättningarna bestämma.

Bild efter redigering. Här har jag bara använt mig av filtret A5 i VSCO dragit ner på styrkan & adderat lite värme & ljus.


Här är samma bild helt oredigerad. Fotad med en Canon D5.


När jag står framför kameran så har jag en grym tjej som jag jobbar med som fotar mig. Nu har vi verkligen hittat vår rytm vilket känns så bra. När det kommer till alla miljöbilder och bilder när jag inte syns är det jag som står bakom kameran. Hur brukar jag då tänka när jag fotar dessa bilder?

Mina bästa tips är:

Våga leka med fokus.

Testa en annan vinkel.

Djupet genom rekvisita.

Tajma & utnyttja ljuset.

Nyfika på exakt vad jag menar med detta så kan ni läsa om det HÄR.

Så vad är skillnaden mellan en mobil & kamera egentligen? Behöver man verkligen en kamera?!

Enorm & det är enorm skillnad mellan kamera & kamera med! Jag fotar idag med två olika Olympus PEN PL9, samt Canon D5. Båda är bra till olika ändamål, beror på om jag behöver smidigheten, har ett svårt ljus eller vill leka med olika tekniker. Men en proffskamera som Canon D5 är oslagbar när det kommer det skärmdjup, skärpa och framför allt svårare ljus. Fotar man mycket som mig och fotar på vintern är en softbox något att rekommendera med:)

MEN mobilen då?!

Om man bara fotar till instagram så klarar man sig såklart helt utmärkt med en nyare modell på iPhone! Lika väl till sin blogg. Men tillslut handlar det mest om bildspråk och bildkvalitet än bilden. För det är lättare att forma ett bildspråk med olika objektiv och kamera. Har man social medier som en del i sitt yrke så tror jag knappt att någon fotar med något annat än en kamera idag. Så även jag, bilderna blir helt andra det är ändå sanningen och för att hålla en så hög bildkvalitet som möjligt på mina kanaler, av den enkla anledningen att kollar man sedan på en dator blir bilderna suddiga och gryniga i ju större skärm man kollar på. Men om man inte riktigt håller på som oss som är i den här branschen, börja med en bättre mobilkamera och öva dig fram. Man känner tillslut när det är dags att avancera & byta från mobil till kamera. Så känn ingen press eller stress över det♥️

Kram på er 💋

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.