Vad man får och inte får…. – Susan Törnqvist
interiorbysusan

Susan Törnqvist

Vad man får och inte får….

Hej fina,

Vad är det med en graviditet som gör att man helt plötsligt blir öppen till allmän beskådning. Om ni förstår vad jag menar. Alltså tänk så mycket åsikter och tankar man så fort man är gravid ska få, åsikter om hur stor/liten man är, vad man får eller inte får och vad man ska eller inte ska…. Jag blir på riktigt helt matt. Vad är det som gör att det är så egentligen?!

För mig är detta min tredje graviditet (fjärde om man räknar mitt mf) och på bara dom 5 år sen jag var gravid med Thyra så har alla så kallade “regler” med vad man “får” och inte “får” äta när man är gravid ändrats varje gång. Första graviditeten var jag så där noga och nojig kring allt det är som man är men ändå mycket coolare än många av mina vänner va just kring det här med maten. För jag är nog sån Som person, inte när det gäller allt men just i detta ämne iaf.

Idag så har jag en helt annan inställning, jag har sjukt svårt att ens få i mig nått jag gillar och är sugen på idag så jag har resonerat kring mat och graviditet att jag äter det jag är sugen på utan någon speciell hänsyn till alla åsikter. Detta för att jag resonerar att det är bättre att få i mig nått och behåller det utan att behöva förhålla mig till alla do or don’t s.

Den här lilla lunchen igår ställde många frågor och åsikter igår. En liten sallad & ja det är chèvre på toppen MEN den är uppvärmd. Så ni kan andas ut. Men att en sallad kan skapa så mkt åsikter. Oj oj oj..

Självklart ska man lyssna till tips och råd från barnmorska & livsmedelsverket men mitt råd är att ta det lugnt. Sluta oroa er. Det är extremt sällan nått vi äter eller smörjer in oss med eller liknande är giftigt/farligt/skadligt för bebisen i magen. Vi bor i Sverige, ett land med extremt bra regler och lagar kring allt! Våra livsmedel och våra butiker har extrema kontroller på sig och sin hantering av livsmedel. En ost kommer varken du eller bebisen ta skada av. Men vi i Sverige tar alltid det säkra före det osäkra och förbjuder hellre för det blir bäst så. Jag har smakat på bubbel, ätit både ost och chark i små mängder alla mina graviditeter. Utan att det hänt någonting med nån av oss. Jag är fullständigt medveten om sjukdomar som lesteria osv men det kan man få ändå oavsett en graviditet eller inte.

En vän bor i Frankrike & lever där, där finns helt andra regler kring vad som nu är “farligt” och inte att stoppa i sig när man är gravid. Olika länder, seder och förhållnings sätt. Så otroligt naturligt då vi lever olika liv på olika platser.

Så jag tycker så här, gör det som känns bäst för dig, det du mår bra av. Är man orolig så ät inget av det där som står på listan för du kommer må bäst av att undvika det. Men snälla, vi måste sluta mom shama och läxa upp varandra med vad vi väljer att göra eller inte både som gravida och när bebisen har kommit. Lyssna till ditt hjärta och din magkänsla och följ det men läxa inte upp varandra. Vi är alla så otroligt olika och remsor tar på olika sätt och vi måste respektera det och respektera varandra! Det finns väl ingen som tycker det är roligt eller mår bra av att kasta paj på varandra och hävda att detta och detta gör att jag minsann är mycket bättre än dig?! Eller?!

Nä förlåt, men som sagt deg här är nått som får min bägare att så snyggt rinna över en aning.

Ha en jättefin dag!

Kram på er bästa ni♥️

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
interiorbysusan

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Josefin

  Först och främst: jädrar vilken bild på dig i grå tröja! W O W! 😍
  Sen… alltså det här med att ALLA tycker de har rätt att kommentera. Jag tror det var därför jag aldrig kände mig fin som gravid – för att varenda jäkel skulle tala om hur ”stoooooooooor” jag var, om jag var säker på att det inte var tvillingar, eller som när en ex kollega kallade mig ”heffaklump”…. nej jag har aldrig känt mig fin som gravid, säkerligen delvis pga alla kommentarerna. Och nu ör det ”för sent”. Jag kan inte få fler barn efter cancern så jag ångrar så att jag inte njöt mer. Och om du nu ÄNTLIGEN känner ett sug efter något så är väl det världsklass!! Du din stackare som mår sååå illa 😔 VARFÖR anser sig folk ha rätt att tycka? Du vet ju vad som är bäst för dig ♥️ fina du. Älskar att du tar upp sånt här. Alltid ger det någon chansen att tänka om. Kram

 2. Jasmine Alexandersson

  Hej fina! Vi är nästan lika långt gångna i graviditeterna (jag har bf 10 mars) och känner precis som du. Min graviditet har vart offentlig i typ 3 veckor och trodde aldrig att folk skulle lägga sig i så pass mycket som dem gör. Nästan som att folk vill att man ska må dåligt över att man är gravid när dem kommer med dina pekfingrar ”oj, vad mycket du måste barnsäkra vet du väl?” Haha jag verkligen spyr på såna kommentarer.
  Jag hoppas du mår bättre i graviditeten snart så du verkligen kan njuta, och skit i alla bittra jäkla kommentarer❤️❤️

 3. Johanna

  Wow! Snacka om att träffa huvudet på spiken, ruskigt bra skrivet
  Sen finns det ju saker som man rent av vet är skadligt, stora mängder alkohol och tobak men som du skriver, alla länder har sina saker och jag tror man lär känna vad som är bra/dåligt
  Du är fantastisk ♥️