Susan Törnqvist

Microcementen på plats – Äntligen!!

Hej fina,

Äntligen är Microcementen klar och på plats i köket! Så skönt & så nöjd! Små steg i rätt riktning att bli helt klara, eller blir man det i ett hus och när Daniel lever med mig som ständigt ska ändra sig. Stackaren men efter 14 år vet han hur jag är. Haha.

I helgen och i veckan har min inkorg svämmat över av frågor gällande denna microcemet och frågor om köket. Exakt vilken färg, färgkod och steg för steg kan ni läsa HÄR. Ett hett tips att läsa om ni har frågor 💋

Microcement Top cert

Microcementen då? Ja nu kommer det då fråga för fråga som ni ställt 💕

Vad är Microcement?!

Microcement är ett cementbaserat material som man kan lägga på alla döda material. Man får en yta lik betong och beroende på hur man jobbar med materialet kan man få till en mer eller mindre melerad känsla.

Vart köper man det & är det svårt att lägga?

Microcement är rätt så svår jobbat som material. Många steg, mycket material, olika verktyg och snabba korta tork tider. För att Daniel skulle få jobba med detta så var han trotts över 13 år i branschen, tvungen att gå en utbildning för att få lov att köpa in materialet och lägga det hos kunder. Det går att köpa in som privatperson men blir rätt så dyrt och som sagt det är svårt att få riktigt snyggt om man inte vet hur man ska jobba med materialet innan det torkar. Jag frågade Daniel om man kan lägga det själv & hans svar va, Det är inget jag skulle rekommendera en privatperson att göra själv. Utan bättre att kolla med plattsättare i er stad om ni är sugna på detta helt enkelt:)

Kan man ha det i badrum?

Ja det kan man absolut! Jag vill ha vårt ena badrum helt i detta. Men det är en hel del jobb så får se om jag kan övertyga Daniel, haha. Det som Daniel säger är: Man ska undvika tvål, schampo & hårfärg i duschen om man har det där helst dom första 2v.

Finns det flera färger?

Det finns hur många färger oh nyanser som helst att välja på även metallicfärger som krom, mässing & koppar. Sen kan man alltid blanda två nyanser för att få det man önskar.

Tål det vatten, stänk från fett från spisen?

Ja det gör det. När man lägger Microcement så lägger man två stycken baslager först, sen två färglager för att sen avsluta med hela 5 lager med lack. Alla med olika egenskaper för att försegla ytan så den blir slät och tåligt mot både vatten & fläckar. Precis som man måste göra med ett betonggolv om man vill ha det inomhus som golv.

Hur lägger man det?

Ja precis som jag skrev ovan, så lägger man två stycken bas lager först, sen två färg lager för att sen avsluta med hela 5 lager mad lack. Det läggs i etapper och det gäller att jobba snabbt och vara noggrann så det blir jämt och snyggt:)

Vad kostar det?

Det är ett ganska så dyrt material att lägga men med tanke på att man kan lägga detta över nästan allt utan att behöva riva sålänge grundarbetet är ordentligt gjort så sparar man tid och pengar på just rivningen. Men priset ligger på mellan 1300-1500:-/kvm ex moms.

Kan man lägga detta överallt?

Ja i princip så kan man det. På alla döda material kan man lägga detta. Dvs det är inget man lägger på ett trägolv, träväggar, eller likande som rör sig. Detta för att materialet inte kommer ligga still utan då tillslut spricka när basen man lagt materialet på rör på sig.

Vilken färg har ni?

Ja vi har då en liten specialare, första färglagret vi tänkte oss blev allt för ljust så när det va på plats så kände vi nej, det här blev inte bra ihop med väggfärgen. Så vi valde att lägga en mörkare nyans av färglagret över den ljusare och sen bad jag Daniel dra så det ljusare skulle lysa igenom lite. Så det är en specialare helt enkelt haha. Alltid typiskt oss. Men färgerna heter Perla & Acero.

Microcement Top cert

Dom frågor ni haft gällande köket som ni undrat lite extra över ska ni självklart med få svar på.

Har du målat luckorna både på in & utsida?

Ja luckorna är målade på både in & utsida samt alla kanter.

Har du målat insidan av skåpen?

Nej jag har inte målat insidan av skåpen men däremot listen på utsidan av stommen för att den vita färgen inte ska lysa igenom i springorna.

Håller färgen & vad använde du för färg?

Ja färgen håller så länge man inte slarvar med grundarbetet. Mer om det HÄR. Låt även färgen härda & torka ordentligt med. Resultatet på dom handmålade luckorna med roller äv verkligen jättefin!

Hur slipade du luckorna?

Jag har slipat luckorna för hand med ett fint sandpapper i 120. Jag har bara ruckat upp och repat luckorna. Färgen ska alltså inte slipas bort utan bara ruckas upp så att färgen fäster.

Vad har du gjort med allt som sitter fast, täcksidor, lister, socklar osv?

Socklarna kunde jag ta bort och måla ihop med luckorna. Allt annat har jag slipat, målar tvättat och målat på plats.

Microcement Top certMicrocement Top cert

Hoppas att ni nu fick lite klarhet i detta♥️ så glad jag blir att ni gillar mitt projekt och förvandlingen! Jag är så nöjd! Även om det är tråkigt att täcka det fina kaklet så passar det inte in och en röd tråd är alltid det viktigaste för mig för att jag ska känna harmoni och en helhet.

Den vita spisen ni ser skymta till höger på bild är inget skåp vi glömt måla, utan det är den enda detaljen vi sparat från husets ursprung. Vårt hus från början är byggd på 30-talet och denna spis var den som stod här från början, den som dom lagade mat vid då & eftersom den fortfarande fungerar och faktiskt talar om lite om husets historia och ursprung har vi valt att behålla den precis som den är.

Ha en jättefin kväll bästa💋

Kramar

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.