Susan Törnqvist

Att våga ta ståndpunkt

Hej finaste,

Här kommer ett inlägg som jag grubblat och funderat över länge. Ett inlägg som är svårt att skriva just för att det här är ett ämne som upprör och skapar utrymme för hat. Något jag är så emot när det kommer till sociala medier och internet, jag vill aldrig göra något som kan ge utrymme för detta. MEN detta är nog ju det viktigaste vi kan göra just nu prata, resonera och vara öppna för varandra. Syftet med det här inlägget är inte att döma någon, då vi lever i en demokrati där vi alla har ett fritt val, ett val att göra vad vi vill och rösta på vad vi vill. Hur fantastiskt är inte det?! All respekt kring just det fria valet oavsett vad ens val är!

MEN jag skriver det här för att lyfta en frågeställning, en reflektion och samtidigt tala om vad som är frågor som är viktiga för mig. Jag har lika stor respekt för alla oavsett om man röstar rött eller blått. Vi lever alla olika liv med olika förutsättningar på olika platser runtom i landet, det gör att vi alla ser olika på vad som egentligen är viktigt för just oss. För våra verkligheter är helt olika!

Det här valet när nog det viktigaste i Sveriges historia och dom val vi gör nu kan påverka vår och våra barns framtid mer än vi nog ens vägrar resonera och tänka kring.

MEN…

Gör vi vårt val genom att vara ordentligt pålästa?! Har vi snöat in på en fråga och vägrar se bortom just den problematiken och resterande värderingar ?! Vilken framtid vill vi ge våra barn och vilka värderingar ger vi våra barn om vi inte tänker på konsekvenserna kring vårt agerande idag?!

Hatet må vara starkt och det blåser hårda, kalla vindar i hela världen. Men jag kan verkligen ifrågasätta om vi verkligen inte lärt oss något av att bara se oss om utanför Sveriges gränser vad som händer i USA & Europa?! Har vi inte lärt oss något av historien och dess riktigt mörka tider?! Vilka konsekvenser det haft på en hel värld och alla generationer efter dessa?!

Gör vi vårt val idag av rent missnöje och är missnöjet verkligen riktat åt rätt håll?! Vart ligger egentligen problematiken i känslorna vi har när vi röstar idag? Är det verkligen så att vi varit källkritiska & verkligen analyserat i tanken om varför?!

Vi lever i en demokrati där alla har just ett val och vi har rätt att göra det valet utan att få utstå hat eller påhopp! Vi måste vara nyanserade och ett ämne som just politik kan göra dom närmaste oense, så var nyanserade, visa medmänsklighet och våga göra din röst hörd! Nu så otroligt mycket viktigare än någonsin. Men snälla, våga se bortom hatet, hoppa inte på ett tåg utan att verkligen veta att ni står bakom dom mest grundläggande rättigheter vi har krigat oss till och har idag. Snälla våga se bortom grupptryck och hat och ställ er istället frågan, är jag påläst/insatt, vet jag vad mitt parti brinner för och står jag bakom deras syn på framtid, gemenskap och medmänsklighet?! Röstar jag av missnöje eller kan jag rakt och ärligt ställa mig upp och utan att vara fördömande förklara varför jag står för dom åsikterna jag har?!

Jag ska vara riktigt uppriktigt och ärlig, jag skulle aldrig i mitt liv rösta på ett parti som SD då det finns så otroligt mycket i deras politik som går emot allt jag tror på och är uppfostrad till. Vi har genomgått förändringar framåt för allas lika värde och rättigheter av en anledning, det finns säkert en romantisering i att det va bättre förr men det finns anledningar till att kvinnor idag har Lika stor rätt att rösta, att vi har rätten att äga våra kroppar, bestämma över vår framtid och våra karriärer och vårt liv utan att vara bunden i ett dåligt äktenskap eller likande, alls rätt till ett bra & lyckligt liv. Alla kön är lika värda och ALLA har rätten att både gifta sig med och skaffa barn med vem man vill oavsett vem man är kär i. Kärnfamiljen ser inte ut som den gjorde på 50-talet och hur fantastiskt är inte det?! En politik som är anti feministisk och som inte värnar om allas lika värde oavsett kön eller ursprung kommer aldrig få min röst. Jag kommer alltid uppfostra mina barn i att visa kärlek och respekt till alla, veta att det är lika vanligt med föräldrar av samma kön, att man får lov att bli kär i vem man vill, att dom som tjejer är starka och har rätt att kräva sin plats i samhället att alla människor oavsett ursprung är precis lika mycket värda. Inget annat! Därför just därför kommer jag inte rösta på ett parti som SD. Det går emot hela min tro på mänskligheten och dom rättigheter vi genom århundraden krigat oss till!

Sen vrider jag gärna på det och ställer mig frågan: Om jag och min familj hade varit tvungna att fly vårt hemland av klimatförändringar, kring eller likande så hade jag väl verkligen önskat att vi hade fått komma till ett bra och tryggt land och bli insläppta där?!

För vem vet snart kanske det är vi som behöver fly, önskar vi inte en medmänsklighet och en förståelse från omvärlden då?! Tänk er själva att behöva lämna allt ni har och bara ge er ut på flykt bort från allt, allt ni vet all ni känner till och allt ni älskar!

Att vi verkligen behöver skapa grundläggande regler till hur vi i Sverige och resten av världen bäst kan hjälpa alla människor som är på flykt från sina hem tycker jag är en självklarhet.

Vi behöver skapa oss en invandringspolitik som är hållbar och tar oss framåt, men lösningen till det är inte att skylla problematiken på invandrare. Det handlar om att hitta hållbara långsiktiga lösningar över gränserna, ställa krav men också visa en ödmjukhet och medmänsklighet. Att hitta sätt som för oss framåt, fokuserar på att lösa problematiken och inte enkelt visa upp kalla handen och skylla hela Sveriges problem och missnöje på ett problem som vi inte var förberedda eller rustade för.

Min pappa född & uppvuxen i Smålands skogar träffade min mamma på ett härligt medelhavshotell i Egypten. Dom blev kära, gifte sig och flyttade hit. Min mamma då välutbildad och otroligt smart kom till ett nytt land så otroligt långt hemifrån, bort från vänner och familj, till ett kallt Sverige. Där hon fått kämpa, kämpa mot folks åsikter, rasism, med att lära sig språket och kämpa sig till den plats hon ville ha i samhället. Hon har kämpat mer än någon annan jag känner, att skaffa sig allt det där hon önskade ha i det nya landet hon flyttade till. Hon har inte tagit något för givet men idag har hon hamnat på en plats med ett fantastiskt bra jobb & möjligheter att leva precis det liv hon ville och faktiskt redan levde i sitt hemland. Jag är så stolt att ha min mamma som mamma för hon har verkligen lärt mig att respektera alla, oavsett vem man är eller vart man kommer ifrån. Lärt mig att hatet ligger bara hos dom som uttrycker det, en osäkerhet som egentligen är otroligt sorglig.

Är en person som inte är född och uppvuxen i Sverige, verkligen mindre värd?! Vem har gett oss rätten att diskriminera dessa personer för sin hudfärg, sitt namn eller det faktum att dom inte pratar 100% ren svenska?! Vem gav oss den rätten?!

Nej snälla, jag ber använd din röst och gör det med ditt hjärta men våga också läsa på och verkligen analysera vad vi gör med vårt samhälle i framtiden i det val vi gör idag. Jag tror på er och jag tror på att kärlek alltid kommer vinna över hatet vi får bara försöka stålsätta oss och våga stå emot dom håra vindarna. För vi är alla oavsett ursprung, kön, religon eller politisk tillhörighet lika mycket värda!!!

För er som efter denna otroligt långa utläggning undrar vart min röst hamnar så har jag inte helt 100% bestämt mig. Men den kommer ligga hos alliansen, av den enkla anledning att i en familj med egna företag, föräldraledighet och annat så är deras politik den som bäst matchar våra åsikter och vårt liv bäst, varken mer eller mindre än så. Jag tänker att jag berättar detta för er utan att behöva få just hat eller åsikter kring just detta för det är det som passar just oss bäst varken rätt eller fel.

Rösta och rösta med både hjärta & hjärna inräknat för alls rätt & för en framtid vi med stolthet kan se tillbaka på♥️

Kärlek till er ALLA♥️

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Agnes

  Bra inlägg! Bara synd att alliansen eller moderaterna kan tänka sig samarbeta med SD 🙁 jag förstår att det är fördelaktigt för dig att rösta blått. Jag röstar vänster för att jag vill att mina barn ska växa upp med så många lyckliga människor möjligt runt omkring dom. Blått gör det mest bättre för dom med bra förutsättningar.

  1. interiorbysusan

   Tycker verkligen du gör helt rätt att rösta vänster när du känner som du gör! Så all kärlek & respekt för dig och ditt val!!

   Tyvärr är det så att oavsett om man röstar rött eller blått så kommer alla partier över spärren på 4% vara tvungna att på ett eller annat sätt samarbeta med SD då det är så vår demokrati är uppbyggd. Lika mycket som röda som dom blåa.

   En röst på ett alliansparti är inte en röst på SD lika lite som en röst på dom röda är det utan en röst på just det partiet man röstar för & inte något annat än just det.

   Återigen så bra att du röstar på ett parti som står för dom värderingar so du har och som passar din familj. Precis så det ska vara!

   Kramar

 2. Mimmie

  Så bra inlägg fina du! Jag har skrivit om liknande både på IG och FB, just för som du, vill att andra ska öppna ögonen och tänka till innan de röstar. Min röst ligger också hos alliansen, av samma anledning som dig, däremot behöver jag läsa på lite mer vilket parti det blir. Kram

 3. Lifestylebynaz

  Vilken fantastisk talang du har fina Susan, som kan sätta ord på tankarna som du har. Jag sympatiserar 100% till allt du skrivit och tycker att det är fint att du pratar om det och står för din åsikt.
  Hoppas att vi lärt oss någonting från historierna och inte låter sådana mörka tider och så mycket hat upprepa sig igen! Kram❤️

 4. Kadra

  Tack för att du delade med dig av dina tankar och tog ställning. Jag som är uppväxt i Sverige men född i Somalia känner väldigt tydligt av normaliseringen av rasism och SD. Jag går omkring med en klump i magen och är orolig för mina barn.

 5. Jasmine

  Håller med dig och hade inte kunnat sagt det bättre själv, så kloka tankar! Så starkt av dig att dela denna text, och så viktigt då du når ut till många. Vilket föredöme du är 🙌🏽