Susan Törnqvist

Förvandla ditt kök under 4000:-

Hej fina,

Det här inlägget ska handla om mitt senaste projekt och hur man enkelt förvandlar sitt kök under 4000:-.

Men först så hoppas jag att ni alla har en fantastiskt fin start på veckan och har haft en fin helg! Jag är helt slut. Resor, jobb och event är fantastiskt på alla vis men för mig går alla energi jag har åt att flyta mig igenom en vanlig dag, sånna här roliga saker som kommer med att vara ”influencer” tar just nu energi som inte riktigt finns men som jag tar fram nånstans och får sedan ett bakslag som inte alltid är så härligt. Illamåendet blir värre och jag blir trött, helt självförvållat jag vet, så klaga gör jag inte. Jag är bara dålig på att sålla och säga nej, inse att jag just nu i en graviditet inte är som vanligt och inte kan klara samma. Så svårt för min hjärna och min kropp att synka, dom talar helt olika språk. Men men nog med det tråkiga.

Ni vet ju hur trött jag varit på vårt kök, ni har nog knappt sett några bilder här hemma på just köket. Det är inget fel på det egentligen, det passar bara verkligen inte in i resten av vårt hem & min inredningsstil. När då något inte alls talar samma språk, blir för udda och inte passar in får jag kli i kroppen. Att sen då vara jag dom ni också vet, velar, tänker och ändrar mig några gånger innan ett färdigt resultat, har hållit på precis såhär med köket. MEN lite för länge! Snart händer något helt galet roligt här hemma och jag insåg i total panik att hjälp såhär kan det verkligen inte se ut tills dess. Men att skaffa fram ett nytt kök eller bara nya luckor i en extremt tajt tidsplan va allt annat en enkelt. Trolla kan varken jag eller ett företag göra.

Ja hur löser man då detta?!

Jo men heter man Susan så får man bara ett ryck, ett infall och tänker nej vad händer om jag bara målar det mörkt, byter knoppar och sen får min snälla man att gömma det svindyra kaklet jag tjatade om för 6 år sedan bakom en ljus beige grå mircosement?! Kan det bli en lyxigare, kaxigare och härligare känsla på köket då som mer passar in i vårt kök då?!

Jag ringer Daniel när jag står i färgaffären precis innan hämtning på föris. Berättar mina planer och han bara NEJ!! Nu får du lägga ner, du gör inte detta själv!! Hem med massa färgprover och ni som följare mig på instagram fick även se en omröstning om knoppen va krom eller svart i samma veva som detta skedde.

När jag väl bestämt mig är jag inte helt lätt att stoppa. Återigen kass på att här lyssna på vad kroppen säger men hjärnan har bestämt sig och då blir det så. Bestämmer mig sen att gå emot vad alla vänner som bag frågat om råd i färgval och tar det jag efter mycket jämförande tror blir bäst till just den känslan jag har i huvudet. Sagt och gjort ner till färgaffären och börjar sen måla det här köket nere i vår matsal, själv. Inte lämna på lackning som annars kanske kan vara ett vanligt beslut, nej detta ska målas nu och målas själv. Haha. Jag vet jag är knäpp!

Ikea Hack DIY

Ja här ser ni lite av före och efter bilder på mitt egna lilla projekt. Ett pilligt men relativt lätt och billigt DIY på vårt kök.

Visst blev det stor skillnad?! Gillar ni det?!

Microcementen är inte på plats än så ni ska få se ännu mer före och efter bilder när allt är klart sen. Jag lovar!!

Men vet att ni är så många som undrar hur jag gjort, vad jag använt, pris och sen som alltid vad det är för färgkod. Så vi betar av lite av detta här tänker jag:)

Ikea Hack DIYIkea Hack DIY

Steg för steg till att enkelt förvandla ditt kök under 4000:-

– Jag monterade ner alla luckor eller egentligen delade jag upp köket i tre delar, började men köksön, sen spis delen och sist vid köksbänken för att inte ha får många luckor nere samtidigt.

Slipa, jag använde mig av ett finkornigt sandpapper i 120 och ruggade upp alla ytor på luckorna för att få färgen att fästa. Kanter, hörn och bordet.

Tvätta, jag tvättade sedan av alla luckor med målar tvätt som jag köpte i färgaffären för att få bort fett, smutts och damm.

Grunda, jag har grundat allt med häftgrund som även detta finns i färgaffären. Detta för att verklige få en yta där färgen verkligen fäster på ett bra och lätt sätt.

Måla, ja nu är det verkligen bara att börja måla. Jag har målat med en matt snickerifärg med 5 glans som kommer från Nordsjö. Älskar denna färg, den är lätt att måla med flyter ut på ett fint sätt och får en jättefin och jämn yta som inte ser handmålad ut. Jag har rollat allt med en superfin roller i minsta storleken för bästa resultat och målat i mellan två och tre tunna lager. Alla täcksidor, lister osv som inte gick att montera ner har fått samma grund arbete men istället målats på plats.

Torka, jag låt verkligen färgen härda och torka ordentligt innan ni sätter det på plats igen.

Så klart! Busenkelt verkligen!!

Totalt kostade färgen, verktyg, grund tillbehör och allt jag behövde till detta 2500:- hos Nordsjö! För vårt kök gick det åt ca 3 liter färg. Jag valde den mattaste färgen del för att den är tåligast men också för att jag älskar ett matt utseende speciellt eftersom våran stenskiva är glansig. Sen får färgen ett väldigt vackert liv och blir inte så platt som många färger annars kan bli när man går så mörkt som jag gjort nu.

Ikea KökIkea kök

Knopparna kommer från Smarthem och kostade ynka 33:- styck. Hur galet bra?!

Färgen jag valt kommer som sagt från Nordsjö och heter Mystikal le havre. Skjuter man den så kommer man till närmare NCS skala som är 8500. Så den är inte svart vilket man ser mot vitvaror, knoppar och stenskiva men såpass mörk att man inte får känslan av 50 nyanser av grått eftersom både golv och väggar är gråa.

Jag är verklige super nöjd med mitt lilla projekt, helt plötsligt passar köket in på ett helt annat sätt än tidigare i vår lite mer New York inspirerande stil trotts att det är samma lantliga lucka.

Jag har valt svarta knoppar då jag som ni kanske vet gillar uttrycket i att arbeta ton i ton. Då kan man istället få andra detaljer att poppa och jag tycker det känns väldigt lyxigt och mysigt när det inte alltid måste vara knoppar som lyser mot skåpet.

Gillar ni mitt lilla projekt?! Visst är det roligt att göra något själv?! Jag har verkligen för ca 3600:- fått ett helt nytt kök och en helt ny härlig känsla. Älskar!!

Ikea kök

På tal om kök så hade jag en helt oförglömlig och magisk eftermiddag med Himle Kök & Studio Pompone i slutet på förra veckan som ni kunde se på stories. Ni som älskar kök måste läsa det inlägget som kommer upp här inom kort. Ni kommer älska det och få så Mycket inspo. Tänk att allt man trodde om kök och dom begränsningar man haft blir som bortblåsta & helt plötsligt är det bara ni själva som sätter gränserna. Hur fantastiskt?! Så håll utkik, detta vill ni inte missa!!

Kramar💋

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emelie Petersson

    Hej! Otroligt fint kök! Måste passa på att tacka för alla fina och modiga inlägg! För det är modigt att visa vad man står för, att stå upp för humanism! Det borde inte behöva vara det, men tack! Det är coolt att vara snäll säger jag till mina barn! Men nu till min fråga! När jag har målat möbler med roller, och då en väldigt fin liten roller så rycker jag ändå inte att ytan blir riktigt bra! Tycker alltid att ytan blir lite lite knottrig liksom! Vad har du för tips om att få utan så där lackfin utan att behöva lämna in det på målning! Jag penselmålar mycket istället och tycker det blir bra men undrar ändå om du har nåt tips!
    Tack för all härlig inspo men mest tack för att du är genuin!!🙏