Susan Törnqvist

Upphovsrätt på sociala medier

Hej bästa,

Här kommer ett ämne som jag faktiskt tycker är otroligt viktigt att lyfta när vi pratar om sociala medier & framförallt instagram som var och varannan av oss faktiskt har idag. Det handlar om det här med bilder, upphovsrätt och hur man egentligen ska förhålla sig till detta i en väldigt gråskalig värld som sociala medier ändå är.

När jag publicerade inlägget om kopiering som ni kan läsa HÄR, så fick jag så otroligt mycket meddelanden från så många som varit med om samma sak. Däremot så var det en historia som var annorlunda men som verkligen berörde mig och jag blev faktiskt arg. Ja arg, för här pratar vi stora konton på instagram som har sociala medier som jobb som går emot allt vad upphovsrätt heter och sedan gör detta till sitt yrke & tjänar stora pengar på detta MEN med andras bilder!

En följare/läsare till mig som är otroligt duktig, tar magiska bilder och är så grym berättade att hennes bilder konstant blir ”snodda” av ett stort konto som använder dessa på hens konto utan att ange källa, eller berätta att bilden inte tillhör hen eller vems bilden är. Alla följare tror givetvis att bilderna tillhör detta stora konto & att det är hen som är så duktig som tagit dessa för inget annat är angivet.

ÄR DETTA OKEJ?

Absolut inte!!

Vi har en lag i Sverige som heter Upphovsrättslagen. Den handlar om att den som tagit en bild, målat en tavla eller skapat något unikt har ensamrätt på hur det ovannämnda ska användas. I nio falla av tio så får man faktiskt inte använda bilder hur som helst.

Det är detta som gör mig besviken. Man får inte lov att ta bilder hur som helst som ligger uppe på sociala medier och använda dessa i sina egena sociala kanaler utan att ange källa, be om lov eller faktiskt köpa rättigheterna till bilderna. Det är ett lagbrott!

Jag får mina bilder delade dagligen och givetvis blir jag otroligt smickrad, detta är ändå ett kvitto på att man gillar mina bilder. Så roligt!! MEN, det finns faktiskt något som heter fråga, fråga om lov innan man tar andras bilder, skriv TYDLIGT vem bilden tillhöra och tagga personen i bild. Detta tycker jag någonstans ska vara vett och etikett på nätet. Simpelt as that!!

MEN ja nu kommer ett riktigt stort MEN!!!

Vill man använda bilder i marknadsföringssyfte, om det så är så att man vill använda dom på sitt konto när man tjänar pengar på sina sociala kanaler ä, som när företag vill använda bilder för att marknadsföra en produkt, tjänst eller likande då är det extra viktigt att ha koll på sin bildkälla!! Är upphovsmannen med på att ni använder bilden utan att ni behöver betala för den, men grattis! Men här MÅSTE man be om lov & i allra flesta fall faktiskt betala för rättigheterna till bilden.

Jag har blivit tipsad så många gånger av vänner som hittat mina bilder i stora magasin, på hemsidor, i reklam och på sociala medier som annonser utan att dom bett om lov eller köpt rättigheterna till bilderna. Detta är INTE okej, det är faktiskt helt enkelt ett lagbrott!

Ja jag blev så arg, arg när en ur gullig och grym följare till mig ständigt blir utsatt för detta, utan kredd eller betalning och personen som sedan använder bilderna tjänar stora pengar på sitt konto och hennes bilder. Så jag vill för alla drabbade där ute skiva detta så vi alla vet vad som gäller och faktiskt lyfta detta stora problem. För alla som drabbas och för att man ska tänka till innan man tar bilder utan att tänka på konsekvenserna. För det är inte alls roligt när man blir drabbad♥️

Kramar ♥️

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.