Vad har jag för ansvar?! – Susan Törnqvist
interiorbysusan

Susan Törnqvist

Vad har jag för ansvar?!

Hej fina,

Till alla grymma, fantastiska power mammas så vill jag börja med att säga grattis på morsdag♥️

Att vara mamma är ju helt fantastiskt på alla sätt & vis, hjärtat överöses med kärlek på ett sätt man inte tror är möjligt den dagen man får det där lilla knytet på bröstet första gången och växer för varje dag som går. Så otroligt och fantastiskt även om man givetvis i stunder kan bli några gråa hår rikare. Haha ni känner säkert igen er? Jag är lyckligast och rikast i hela världen som har min tjejer men det är sällan bara guld och gröna skogar precis som allt i livet men det absolut bästa som finns att få vara just mamma!

Gjorde en intervju förra veckan med tema influencer. Vi pratade bland annat om samarbeten men kom snabbt in på ämnet ansvar. Något som vi hade ett otroligt spännande samtal kring.

För att vara “influencer” är ändå en så pass ny bransch att det finns mycket som det fortfarande inte riktigt finns några riktiga riktlinjer kring gällande allt vad detta yrke faktiskt innebär.

Tänkte bara snabbt för er lyfta lite vad vi pratade om och vad jag tänker kring det här med sociala medier och ansvar. För Jag tror att det är viktigt att vi pratar om det här för att skapa en sundare syn på sociala medier men också tar detta yrke på allvar.

Det här med ansvar kan vävas in i så många delar. Jag fick bland annat frågan om jag visar upp mina barn och hur jag tänker kring detta. Svaret är både ja & nej egentligen. Tjejerna syns på stories ibland med mer sällan på insta & bloggen.

Varför?!

Har egentligen inget bra eller klockrent svar på denna fråga egentligen. Dels kan jag känna att dom inte riktigt kommit dit i livet att dom vet vad jag faktiskt gör eller vad det innebär och på så vis kan jag då vara mer restriktiv med att skriva och visa dom på samma sätt som mig själv och vårt hem. Jag tar absolut inte någon ställning i frågan kring hur man som förälder bör eller ska agera utan jag tycker man ska lyssna till sitt hjärta & magkänsla. Men givetvis känner jag ett ansvar mot mina barn att inte på något vis ta bilder, filmer eller skriva saker som jag anser kan vara ett intrång på deras integritet.

En efterföljande fråga i ämnet blev då hur mycket jag skriver eller är privat här på bloggen och det är ju egentligen lite samma sak här. Jag delar inte med mig på djupet. Jag gillar att vara personlig men att vara privat tycker jag är svårt. Jag har som ni vet varit i den här digitala bubblan några år men tänker inte alltid på att ni ändå är ett gäng som vet vem jag är via instagram & bloggen. Blir så glad när ni kommer fram & hälsar och all härlig pepp & kärlek ni ger! Med detta märker jag även att jag inte är privat på samma sätt som innan, nej haha jag är verkligen inte någon kändis på något sätt men ändå kanske på något vis offentlig. Anledningen att jag inte känner mig bekväm i att vara riktigt privat är även här en av vägning av ansvar och integritet på ett omedvetet plan tror jag.

Jag vet att jag på ett vis biter mig själv i foten för inget får folk att engagera sig som privata inlägg & tankar. Men för mig som även jobbar med kunder skulle det kännas olustigt att träffa någon jag aldrig träffat förut och vara proffsig i min roll om jag vet att hen vet otroligt mycket om mig när jag inte vet något alls tillbaka. Visst låter det otroligt flummigt men på ett vis så känner jag mig obekväm i just det. Så ja jag är gärna personlig och kan lyfta mina tankar med er här men har ännu inte kommit dit att jag vet om jag vill stå för konsekvenserna att verkligen vara privat. Men vem vet vad tiden utvisar, jag kanske ångrar mig för man ska aldrig stänga några dörrar.

Hur tänker ni kring det här??

Men åter till ämnet gällande just ansvar. Ja jag tycker att vi alla som sysslar med sociala medier på olika vis har ett ansvar. Jag som influenser har ett ansvar mot er mina läsare & följare att leverera det ni vill se och läsa men jag har även ett ansvar mot andra influensers och mot dom företag jag jobbar med.

Jag har ett ansvar att alltid vara genuin, snäll och uppskattade mot er. Att aldrig visa eller publicera saker jag inte till 100% kan stå för. Att lyssna på er feedback men samtidigt stå upp för mina känslor & åsikter om någon skulle skriva något som inte känns respektfullt mot mig eller mina nära.

Mot företagen jag jobbar med har jag ett ansvar att alltid leverera ett genuint och välarbetat material. Att vara transparent och ha en öppen dialog. Att agera proffsigt och leverera det vi kommit överens om. Vilket jag hoppas att alla mina samarbets partners känner. Jag skulle aldrig hänga ut eller skriva något opassande mot ett företag. Den dialogen anser jag att man sköter sinsemellan. Konsekvenserna av att hänga ut företag drabbar alla i den här branschen oavsett om man inte tänker på det eller ej. Det förstör den professionella image av den här branschen genom att agera på just det viset för alla inblandade.

För det är exakt här som mitt ansvar mot andra influensers och kollegor kommer in. Vi som jobbar i den här branschen får ständigt stå upp för & förklara vilket jobb detta verkligen är. Då anser jag att vi alla som jobbar inom detta har ett ansvar mot företag, följare men lika mycket mot varandra. Så vi tillsammans kan skapa den bransch vi vill ha och önskar och visst har det hänt enormt mycket och så många starka tjejer som gjort ett enormt bra jobb för just detta men det skadar inte att tänka på att ens agerande kan ha konsekvenser för andra i ren snöbollseffekt ibland. Oavsett om man menar det eller ej. Något att tänka på ibland kanske?

Men på samma vis som jag har ett ansvar mot företag så anser jag även att företag har ett ansvar. Att vara pålästa på vilka regler som skatteverket satt upp gällande samarbeten. Så många som inte vet att vi alltid måste skatta 30% på allt vi tar emot och fortfarande tror att en vas eller ett par strumpor kan vara skälig betalning för den arbetstid, marknadsplats man ger till ett företag vid ett samarbete. Vi ska inte behöva betala för att samarbeta med ett företag. Det känns inte rimligt för någon. Här är det även vårt ansvar att stå upp för att vi inte vill jobba under dessa villkor men också att följa skatteverkets regler.

Så ja jag tror vi alla som på något vis verkar i den här branschen har ett ansvar både som avsändare, konsumet och företag. Något jag ibland tror vi behöver påminna oss om i hur vi agerar, vad vi säger och vad vi publicerar.

Kan ni hålla med? Vad tycker ni gränserna går & hur ställer ni er i frågan om just ansvar??

Sen vill jag inte på något sätt påstå att jag är perfekt eller aldrig gör fel. Tvärtom jag är mänsklig precis som alla andra men detta va ändå något jag tycker är värt att lyfta.

Kram på er bästa 💋

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
interiorbysusan

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
   1. Signe

    Mattor! Snygga alternativ som finns ute i handeln i olika prisklasser. Själv är jag ute efter en godbit till vardagsrummet. 😊

    1. interiorbysusan
     interiorbysusan

     Tack snälla! Detta lovar jag kommer i veckan!! Tack snälla du för feedback och att du tagit dig tid!! Betyder enormt mycket!!

     Kramar