Susan Törnqvist

Den blomstertid nu kommer – att inreda med blommor & få dom att stå länge

Hej bästa ni,

Som ni vet så älskar jag blommor, för mig är det den ultimata inredningsdetaljen. Blommor är perfekt att anpassa per säsong, ger liv, för höjer känslan, är otroligt vackra & faktiskt ett perfekt sätt att få till den röda tråden på.

Men ja snittblommor kan vara en kostsam inredningsdetalj om man råkar fylla lika många vaser som jag gör varje vecka:) haha. Men eftersom mina blommor alltid står i ca 2v så blir det inte så kostsamt på en månad ändå. Däremot är det inte helt lätt att få sina snittblommor att stå så länge. Men det finns några små enkla knep jag dela med mig av så ni kan njuta av era vackra blommor lite längre:)

Vi börjar med det grundläggande & självklara:)

– Ren vas! Ja det må låta självklart men nu menar jag inte bara en ursköljd vas. Utan där pratar vi ordentligt ny diskad så det inte finns några bakterier kvar i vasen. Detta är så viktigt!

– Kallt vatten! Ja faktiskt, alltid kallt vatten oavsett blomma nästan iaf det finns några få Undantag men kallt vatten gör faktiskt så Blommorna står sig längre. Min grymma florist berättade att köper man sina snittblommor i en blomsteraffär så har dom fått den behandling dom behöver innan så det ljumna vattnet är inte nödvändigt idag som man alltid sa förr:)

– Långa snitt! Ja precis, långa raka rena snitt är verkligen A&O. Klipp för gudsskull INTE och skär inte mot en skärbräda utan snitta med en vass ren kniv mot dig.

Tips! Till tjockare stjälkar så använd sekatör. Jag slant med kniven i höstas när jag använde min vanliga snitt kniv och slutade på vårdcentralen med stygn och öppna sår. Så investera i en bra sekatör:)

– Välj blommor med omsorg! Det må kanske låta tråkigt men det är faktiskt så att olika blommor har olika hållbarhet. I regel kan man säga att blommor med mjuka stjälkar står sig mycket kortare än hårda stjälkar.

– Byt vatten ofta! Vissa blommor är otroligt känsliga för bakterier och har man en bukett som man vill ska stå länge så byt vatten ofta & rengör vasen. Detta gör enorm skillnad.

– Svalt & skönt! Vill man att blommorna ska stå länge så ställ dom svalt! Inte nära ett fönster eller värme. Ett tips nu på våren kan vara att ställa ut vasen på altanen eller uterummet. Fungerar likt en blommsterkyl i blomsteraffären.

– Snitta om! Tricket som vår dom vackra blommorna att stå ännu längre! När du ändå byter vatten & rengör vasen se till att stjälkarna tar upp vattnet ännu bättre med ny fin snittyta!

– Återanvänd! Detta är mitt bästa trick:) Det finns alltid blommor i en bukett som håller bättre än andra, som står längre och som fortfarande är fina. Så när den bundna buketten har överblommat använd dom som fortfarande är fina och köp bara några lösa snittblommor och komplettera med. Ställ ner i en vas likt en vacker ängs plockad bukett. Så sparar vi lite till på plånboken.

– Rätt kniv & näring! Ovan ser ni mina två bästa tips & verktyg. En bra, vass och ren kniv är tricket för en fin snittyta & byt blad ofta:) Blomsternäring i små pulverpåsar är set värsta jag vet, men däremot denna flytande är min räddning. Den håller vattnet rent en extra dag eller två om man inte alltid har möjlighet att byta vatten. Så bra!!

Så nu är det bara att njuta av dina vackra blommor och jag lovar att dom nu kommer stå vackra längre:)

TIPS! Ett annat litet tips att tänka på nu när sommar & vår gör det möjligt för oss att plock vackra blommor ute är att här gå tvärtemot. Här är det riktigt varmt vatten som gäller för att blommorna ska stå sig. Dessa blommor har nämligen inte behandlats på samma sätt som blommor från blomsteraffären och behöver dem där kicken för att överleva och inte nicka när som kommer in i hemmet:)

Ha en riktigt fin dag i solen nu darlings!

Kramar 🌿

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Theres

    Så bra tips! Vart köper du näringen? Hittar inte det online? Har du även kallt vatten till rosor? 🙄😀

    1. interiorbysusan

      Har kallt vatten även till rosor:) näringen har jag köpt i min lokala blomster affär och den är såå bra🙌🏼😍