Konsten med konst – Susan Törnqvist
interiorbysusan

Susan Törnqvist

Annons

Konsten med konst

Hej älsklingar,

Äntligen kom våren och ljuset igen! Alltså bara lite ljus och jag blir över pepp med ny energi, så konstigt vad lite solljus kan göra med både kropp, knopp & vårgarderob 🌿

Får så många frågor av er hur jag verkligen tänker när jag byggt våra tavelväggar hemma gällande mix av ramar, storlekar osv.. Har ju betat av två inlägg här på innan med tips och tankar men kanske inte riktigt på djupet så nu går vi in och grottar in oss i konsten med konst och svårigheten med att skapa tavelväggar.

Tavlor är lite av mitt signum här hemma. Det passar både in i vår inrednings stil, bidrar till min röda tråd och skapar en härligt ombonad känsla.

Så hur tänker jag och vilka är mina tips & trix för att få upp den där tavelväggen?!

– Mix it up! Jag gillar att mixa, mixa antingen storlekar eller format speciellt när jag hänger två tavlor tillsammans. Att mixa en stående ihop med en liggande i samma format skapar intresse. En större tavla ihop med en mindre ger samma intryck.

– En röd tråd! Det jag konstant tjatar om men som är lika viktig i varje litet element i inredningen, det är så man får till den där harmoniska helhetskänslan. Bygg din röda tråd på tema, färg, uttryck, känsla eller personlighet.

– Symmetri i asymmetrin! Låter det konstigt eller krångligt?! Egentligen mycket enklare än det låter. Vill man bygga en tavelvägg helt symmetrisk är det galet fint. Vi har det så i vårt matrum, det är snyggt, stilrent & klassiskt. Men vill man som mig ibland busa till det lite är det ändå viktigt att behålla någon form av symmetri i denna asymmetri. Försök att hitta några linjer och förhålla dig till. Toppen på ena tavlan kan vara där den andra slutar exempelvis. Då finns det linjer som håller symmetri även om ramen blir osymmetrisk. Ett annat exempel är att håll en symmetrisk ram och där inne låta tavlorna vara mer osymmetriska.

– Våga bryta upp! Ja att våga mixa ramar, eller färger på ramarna kan verkligen göra underverk för en tavelvägg och få den att poppa lite extra. Att mixa ramarna men behålla samma färg eller ha samma ram i olika färger får ändå väggen att kännas enhetlig.

– Låt mellanrummet tala! Ja vilket avstånd man håller mellan sina ramar kan verkligen vara A & O. Jag brukar hålla ett avstånd mellan 5-7cm. Mindre blir för tajt, känns mörkt & trångt medans ett för stort kommer kännas spretigt och osammanhängande.

– Tänk på proportionerna! När man bygger en tavelvägg bestående av en mix av olika storlekar på ramarna så krävs lite planering för en bra balans mellan formaten för rätt balans och proportioner. Ex: en liggande 40×50 passar utmärkt ihop med en stående 50×70. Två stående 21×30 bredvid varandra under/över en stående 50×70 eller liggande 40×50 passar också perfekt ihop. På så sätt skapar man en balanserad grund att bygga vidare på.

Se exempel nedan:)

– Låt väggen tala. Ja det finns tillfällen då det inte är lätt att hålla sig till linjer eller proportioner. Ex om man har snedtak, då är det bäst att bara låta väggen bestämma och spika upp en tavla, utgå från den och sen bara spika upp en tavla i taget. Låter det läskigt?! Inte alls, det är så jag nästan gjort med alla mina tavelväggar. Spikar upp en och sen låtit väggen byggas upp under tiden.

– Låt golvet vara din bästa vän! Vill man inte bara gå på känsla som mig så är det vanligaste och enklaste tipset att lägga ut tavlorna på golvet först i den ordning ni vill. Är det nått som känns fel så är det bara att ändra direkt utan extra spikhål i väggen! Kalas bra ju!

– Skapa en mall. Ja om du känner dig osäker på att ändå bara spika upp er tavlor på väggen kan ni efter att ni lagt ut er vägg på golvet använda maskerings tejp för att markera på väggen vart era tavlor i respektive storlek ska sitta. På så vis kan ni tydligare se vad som känns bra eller inte och ändra det redan då. Ett tips för att veta exakt vart ni ska spika kan ni enkelt mäta det avståndet på ramen först, sen på Er mall på väggen och göra en markering där. Men mät noga men sen är det bara att använda mallen och spika upp er vägg:)

Känns det fortfarande svårt så vet jag att bland annat ikea säljer mallar man kan köpa för att bygga sin tavelvägg på:)

Många frågar vad jag har för ramar och jag använder nästan uteslutande Ikeas ribba ramar. Tycker dom är absolut snyggast:)

Om ni tycker jag missat nått eller vill veta mer så tveka inte att höra av er!! Blir så glad när ni engagerar er & snälla glöm inte att trycka på hjärtat längst er på inlägger om. Inbillar denna typ av inlägg!

Kram på er!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
interiorbysusan

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons