Susan Törnqvist

Dom vanligaste inrednings missarna

Hej babes,

Äntligen helg eller va säger ni? Vi åker ner till Skåne idag för att fira Daniels mormor och sen ska vi bo på ett mysigt slott utanför Helsingborg fullproppat med aktiviteter för barnen. Så himla bra med dessa sportlovspaket som finns asså:)

Tänkte ge er dom vanligaste inredningsmissarna och hur man undviker dessa. Vad tror ni om detta?

1. Belysningen. Många glömmer hur viktigt belysningen faktiskt är för ett rum. Ja det viktigaste när det kommer till känsla i ett rum enligt oss inredare. Det vanligaste misstaget är att många har en ljuskälla per rum vilket då får rummet att kännas både mörkare och mindre.

Tips: Inred alltid med minst 3 ljuskällor. I stora rum gäller snarare minst 5 ljuskällor men man kan sällan få för få, alltid bättre med en lampa för mycket än för lite. Här är det olika storlekar & olika typer av belysning som gäller. Exempelvis en taklampa, en bordslampa & en golvlampa. Snygga bordslampor är alltid fina att addera som en inrednings detalj på en byrå, skänk, tv bänken eller ett sidobord. Har man även ett litet rum är en spegel ett tips att addera detta gör rummet större och reflekterar även ljuset så spridningen blir större. Olika ljuskällor skapar spridning på ljuset och en mysig belysning som kan vara A & O för känslan.

2. Mattan. Ett vanligt misstag är att välja fel storlek på mattan, alltså en för liten matta. Att inreda med fel storlek på mattan kanske låter som en bagatell men detta kan faktiskt dra ner hela intrycket på rummet rejält. En för liten matta bidrar till att rummet tappar sina proportioner och då är det i ärlighetens namn bättre att bara skippa mattan.

Tips: Att mattan faktiskt gör det där extra för känslan i ett rum är ingen hemlighet, oavsett rum. Men hur ska man tänka? Jo en tumregel är att alla möbler där mattan ska stå ska kunna vila på mattan. Är det i vardagsrummet så gäller då soffa / sofforna, bord, fåtölj eller puff som alla ska få plats. I matrummet ska bord och stolar alla få plats på mattan även när stolarna är utdragna. Se mattan som en ö där möblerna ska vila. Stora mattor kostar dock också oftast en slant men mitt tips är att hitta en fin heltäckningsmatta och klippa i rätt storlek, detta brukar göra att man sparar minst 1/3 del av priset.

3. Fel storlek på möblerna. Att välja fel storlek på möblerna kan vara avgörande för känslan i ett rum. Att ha en möbel som är för liten i relation till rummet eller en som är för stor är lika ”illa” för intrycket. Man vill att möblerna ska skapa harmoni i rummet och fel storlek kan rubba hela balansen.

Tips: Innan du väljer möbler se till att ha koll på måtten och rummets förutsättningar. En enkel skiss kan vara avgörande om man har svårt att se det hela framför sig innan placering. Mät soffa, bord och andra möbler för att veta om dessa passar in i rummet. Ha koll på vart fönster, dörrar osv går samt ha koll på övriga möblers mått när du letar efter något nytt. Är det en matta du letar efter ha då stenkoll på övriga möblernas mått så att mattans storlek passar in i rummet. Oavsett hur kär man blir i en möbel, är måtten fel i relation till rummet så undvik köp!

4. Gardinerna. Tänk på hur och vart du hänger dina gardiner. Detta må låta som en bagatell men det är små detaljer som är viktigare vad man kan tro. En fel hängd gardinstång kan få rummet att kännas mörkare & mindre samt få takhöjden att kännas lägre. Vanligt är att hänga gardinstången precis ovanför fönstret och som slutar precis efter fönstrets sidor.

Tips: Häng gardinerna så nära taket som möjligt och gärna på sidan av fönstret. Såhär får di maximalt ljusinsläpp i rummet samtidigt som du ramar in fönstret utan att skapa mörker i rummet. Att hänga gardinerna i taket får takhöjden att kännas högre och rummet att kännas både större & luftigare.

5. Över möblera. Ja det är lätt att stoppa in för mycket möbler i ett rum. Tunga möbler som genast får rummet att kännas mindre & mörkare. Ett trångt rum känns sällan harmoniskt.

Tips: Våga lämna ytor i ett stort rum tomma. Försök möblera med harmoni och balans. Har man ett stort rum kan man ex möbler mer i rummet än längs med väggarna för att skapa mer harmoni. Möblera aldrig framför ett fönster, detta minimerar ljusinsläppet och kapar av känslan i rummet. Möblera om och flytta runt. Ibland kan det vara så att rummet känns över möblerat bara för att möblerna egentligen står på fel plats. Flytta runt och testa en ny möblering för att ska en ny balans till rummet.

Hoppas ni känner att ni fått lite matnyttiga tips på hur ni ska tänka om ni fastnat i er inredning där hemma.

Kram på er darlings!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Hej! Tack för en mycket inspirerande blogg och dina tips var super! Vi har precis flyttat till ett nytt hus och jag går runt och funderar på hur vi ska inreda. Vårt familjerum har mörkbrunt trägolv och beige ’linne’ färg på väggarna. Ena halvan av rummet är soffa och tv och andra halvan middagsbord. Nu letar jag mattor och funderar på om jag ska satsa på likadana mattor till båda delarna eller olika. Jag tänker mattor i beige eller grått med något litet mönster/randigt eller utan något mönster alls, Våra möbler går i beige/grått/mörkbrunt trä och lamporna i svart. Jag skulle jättegärna vilja ha ditt råd

  2. Sofie

    Hej, jag ska flytta snart och vill köpa en ny tv bänk. Jag undrar vad ni har som tv bänk och om det finns några du kan rekommendera? Skulle bli så glad, du är en sån inspiration!!

  3. Sofie

    Hej, jag ska flytta snart och vill köpa en ny tv bänk. Jag undrar vad ni har som tv bänk och om det finns några du kan rekommendera? Skulle bli så glad, du är en sån inspiration!! ❤️